Επτά εκατομμύρια κεφάλια σκόρδου από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο έμειναν αδιάθετα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ο υπουργός χαρακτηρίζει απαραίτητη τη δραστηριοποίηση όλων των παραγωγών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, βασικός στόχος των οποίων, όπως τονίζει, είναι η επίτευξη καλύτερων τιμών του προϊόντος, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προώθηση του ποιοτικού προϊόντος, η διατήρηση παραδοσιακών αγορών κλπ.
Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η καλλιεργούμενη έκταση σκόρδου την καλλιεργητική περίοδο 2011 ήταν 2.533 στρέμματα, έναντι
2.150 στρεμμάτων το 2010 και η αντίστοιχη παραγωγή 3.060 τόνοι, έναντι 2.400 τόνων το 2010, ενώ η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 0,12 έως 0,17 ευρώ ανά κεφάλι. Οι αδιάθετες ποσότητες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 ανέρχονταν σε 600 τόνους (4.000.000 κεφάλια κατηγορίας Α΄και 3.000.000 κεφάλια κατηγορίας Β΄).
Ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργεί ελέγχους συμμόρφωσης των νωπών οπωροκηπευτικών σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα εμπορίας, σε όλα τα στάδια εμπορίας αυτών (εισαγωγές, εξαγωγές, διακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ). Οι έλεγχοι διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Περιφερειών και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου. Οι έλεγχοι αφορούν στην τυποποίηση, στην ποιότητα, στην αναγραφή και στη σήμανση των συσκευασιών προέλευσης των νωπών οπωροκηπευτικών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται για κάθε προϊόν σύστημα ιχνηλασιμότητας.
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα, Θοδωρή Ιγνατιάδη και Σοφίας Καλαντίδου. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι οι παραγωγοί σκόρδου Βύσσας Έβρου, είδαν να μένει απούλητο το 30% της ποσότητας που παρήγαγαν το 2011 την ίδια ώρα που αθρόες εισαγωγές σκόρδου κατακλύζουν την εγχώρια αγορά καταστρέφοντας μία ακόμα παραδοσιακή ελληνική καλλιέργεια.
Πηγή:
http://www.e-geoponoi.gr/2010-01-09-21-08-09/5811-600-.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου