10 Φεβ 2012

Αποκαταστάση των αδικιών που έχουν γίνει στους παραγωγούς σχετικά με τις αποζημιώσεις για το E. coli ζητούν οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης.


Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη απέστειλαν για ακόμα μια φορά οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης σχετικά με τις αποζημιώσεις για το E. coli. «Κύριε υπουργέ, ως φυσικός υπεύθυνος, αυτή την ύστατη στιγμή, αναλάβετε επιτέλους την πρωτοβουλία, να αποκαταστήσετε την αδικία, την ισότητα και την ηρεμία μεταξύ των αγροτών μας», αναφέρουν στην επιστολή τους οι αγροτικοί σύλλογοι ΟΑΣ Λασιθίου, ΑΣ «Ησίοδος» και ΑΣ Κουτσουρά. Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να αποστείλει αμέσως, τους φακέλους για επανεξέταση ώστε «να σταματήσει πια αυτή η κοροϊδία».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή των ΟΑΣ Λασιθίου, ΑΣ «Ησίοδος» και ΑΣ Κουτσουρά:



Για πολλοστή και ελπίζουμε τελευταία φορά, επανερχόμαστε για το θέμα του e-coli . Εχθές συζητήθηκε στην βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του νομού μας κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με το e-coli όπου έδωσε απαντήσεις ο υφυπουργός σας κύριος Γιάννης Δριβελέγκας.
Παρακολουθήσαμε τον κύριο υφυπουργό να ρίχνει το μπαλάκι στις κατά τόπους υπηρεσίες αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, για την γρήγορη επανεξέταση των φακέλων των παραγωγών.
Επίσης ανέφερε ότι το ποσόν που μπορεί να διατεθεί δεν πρέπει να υπερβαίνει το αρχικό πλαφόν, που σημειωτέων για την περιοχή μας ήταν 2.750.000 και εκταμιεύτηκαν τα 2.300.000 ευρώ, επομένως υπάρχουν διαθέσιμα 450.000 ευρώ.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, από τις 8/11/20111 με επιστολή μας αλλά και με το από 21/12/2011 εξώδικό μας ζητούσαμε – απαιτούσαμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στην επανεξέταση των 594 φακέλων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό.
Οι υπηρεσίες σας του ΟΠΕΚΕΠΕ κύριε υπουργέ, παρότι τους έχει ζητηθεί και εγγράφως από τις εδώ υπηρεσίες, να αποστείλουν τους φακέλους των 594 παραγωγών ώστε να γίνει η επανεξέταση, όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά η στάση τους παραμένει αρνητική και προκλητική.
Γνωρίζετε όλες τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και θα έπρεπε να είχατε ήδη, δώσει λύση και να δικαιωθούν οι παραγωγοί μας. Γι’ αυτό πρέπει σήμερα, να δώσετε εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να αποστείλει αμέσως, τους φακέλους και να σταματήσει πια αυτή η κοροϊδία.
Ως γνωστών, από το συνολικό κονδύλι που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το e-coli, υπάρχει ένα ποσό διαθέσιμο περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη υπάρχει αίτημα από την Ολλανδία αυτό το ποσό να δοθεί σε δικαιούχους αγρότες και αναμένουμε το ίδιο να πράξετε και εσείς ώστε να δοθεί η δυνατότητα, να αποζημιωθούν και οι αγρότες μας, που αδικήθηκαν από την πρώτη διαδικασία.
Κύριε υπουργέ, ως φυσικός υπεύθυνος, αυτή την ύστατη στιγμή, αναλάβετε επιτέλους την πρωτοβουλία, να αποκαταστήσετε την αδικία, την ισότητα και την ηρεμία μεταξύ των αγροτών μας.

Incofruit
Σε διευκρινιστική του δήλωση στον ΑγροΤύπο για το θέμα, ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρει: «Από το συνολικό κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το E-coli περίσσεψαν περίπου 47 εκατομμύρια σε όλη την Κοινότητα και υπάρχει ένα αίτημα από την Ολλανδία αυτό το ποσό να δοθεί σε δικαιούχους αγρότες που υπέστησαν ζημιές λόγω των εξευτελιστικών τιμών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω E – Coli. Παρόμοια προβλήματα είχαμε και εμείς, όπως για παράδειγμα με την φράουλα και την απαγόρευση εισαγωγών που είχε κάνει η Ρωσία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά κονδύλια από τα περισσευούμενα;»

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70454

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου