4 Φεβ 2012

Ερώτηση Κατερίνας Μπατζελή για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.


Ερώτηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση και εφαρμογή του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας και την εποπτεία της αγοράς, κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Το Μητρώο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας, για την εποπτεία της αγοράς καθώς και για τον έλεγχο της διακύμανσης των τιμών από τον παραγωγό στον καταναλωτή με στόχο την θωράκιση και την ανάπτυξη του αγροτικού εισοδήματος», τονίζει στην ερώτησή της η κ. Μπατζελή.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, ο Νόμος 3955 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011
προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή στο Μητρώο των εμπόρων Αγροτικών προϊόντων εφοδίων και εισροών. Ταυτόχρονα προβλέπεται και η  κατάθεση εγγυητικής επιστολής εκ μέρους των εμπόρων για τη διασφάλιση των αγροτών σε περίπτωση καθυστέρησης της πληρωμής τους, μέτρο το οποίο είναι και ιδιαίτερα σημαντικό στην οικονομική κρίση που βρίσκεται η αγορά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ πως θα λειτουργήσει αυτό το Μέτρο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές στον αγροτικό τομέα.

Η κ. Μπατζελή ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1.Πότε θα υλοποιηθεί ο Νόμος 3955 Μητρώο Εμπόρων; Έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο η ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών;
2.Πόσες αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα;
3. Η πρόβλεψη ενοποίησης όλων των τηρούμενων μητρώον στις αρμόδιες Δ/νσεις του ΥΠΑΑΤ σε ένα ενιαίο Μητρώο που θα τις  περιελάμβανε ως κλαδικά μητρώα σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή του;
4. Υπάρχει δυνατότητα και σχεδιασμός για ένα μεταβατικού τύπου σύστημα, ώστε να καλυφθεί η τυχόν καθυστέρηση;

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου