4 Φεβ 2012

Ήρθαν από την Ισπανία για να δούν πως παράγονται πρότυπα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα.


Πρότυπο τα Γρεβενά ...για τους Ισπανούς! Ομάδα ειδικών από την Ανδαλουσία επισκέφτηκε την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γρεβενών για να «αντιγράψει» τη συμβουλευτική υπηρεσία μας για κτηνοτρόφους και αγρότες που έχει ωφελήσει δεκάδες καλλιεργητές, συλλόγους αγροτών, γυναικείους συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους και χοιροτρόφους βιολογικής παραγωγής.
To mentoring, όπως ονομάζεται το εργαλείο για την εντατική ενημέρωση στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων και τις καλές πρακτικές στην αγροτική επιχειρηματικότητα, αναπτύχθηκε από την Αναπτυξιακή Γρεβενών το 2007.

Σύμφωνα με τη Χρυσούλα Κριθαριώτη, υπεύθυνη των διακρατικών προγραμμάτων της εταιρείας την παροχή τεχνογνωσίας και την κατάρτιση σε θέματα αγροτικής παραγωγής ανέλαβαν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και των βιολογικών προϊόντων και καθηγητές από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρωταρχικός στόχος ήταν η εμψύχωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.


Η πρωτοβουλία αυτή είχε άμεση ανταπόκριση σε περισσότερους από 130 καλλιεργητές, συλλόγους αγροτών, γυναικείους συνεταιρισμούς, κτηνοτρόφους και χοιροτρόφους βιολογικής παραγωγής και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν.

Αρχικά δημιουργήθηκε στην Καλαμπάκα ένα αγρόκτημα που παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα. Επίσης, την πρακτική της συμβουλευτικής εφάρμοσε και εφαρμόζει μέχρι σήμερα επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων και μεταφέρει στη χώρα μας τις καλές πρακτικές που γνωρίζει στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Δεκάδες άλλα παραδείγματα ακολούθησαν στην περιοχή των Γρεβενών.

Το Ισπανικό ενδιαφέρον προέκυψε πριν από έναν χρόνο όταν στελέχη της Ένωσης Δήμων του Γκουαντιάτο και οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Απασχόλησης της Ανδαλουσίας έμαθαν από το διαδίκτυο για την δουλειά που κάνει η Αναπτυξιακή Γρεβενών και επισκέφθηκαν την περιοχή για μια συνάντηση γνωριμίας. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη εργαστεί για να αναπτύξουν τον τομέα της απασχόλησης στην περιοχή τους και να του δώσουν νέα δυναμική απέναντι σε μια κατάσταση που κατέγραφε υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμένα, από την τεχνολογία, επαγγέλματα». τονίζει η κ. Κριθαριώτη.

Παράλληλα η Αναπτυξιακή Γρεβενών προωθεί συνεργασίες με την ισπανική πλευρά για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και με φορείς από την Αλβανία για την αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Επόμενος στόχος της Αναπτυξιακής είναι η δημιουργία ενός αγροκτήματος που θα είναι επισκέψιμο για τον κόσμο ώστε όλοι να γνωρίσουν από κοντά τις διαδικασίες παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην διαφήμιση και την προβολή των προϊόντων αυτών», αναφέρει η κ. Κριθαριώτη.

Πηγή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου