10 Μαρ 2012

Οι καταναλωτές υποστηρίζουν την αναγραφή του αποτυπώματος άνθρακα στις ετικέτες των τροφίμων .


Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, συμπεραίνεται ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών (72%) θα ήθελε να αναγράφεται το αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint) στην ετικέτα των τροφίμων που αγοράζει. Επίσης από την έρευνα συμπεραίνεται την τελευταία δεκαετία 42% των καταναλωτών άλλαξαν τις καταναλωτικές τους συνήθειες εξαιτίας των περιβαλλοντικών τους ανησυχιών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 19% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων.

Ένας από τους τρόπους μείωσης αυτού του ανθρακικού αποτυπώματος είναι η είσοδος στην αγορά προϊόντων στις ετικέτες των οποίων αναγράφεται το ανθρακικό αποτύπωμα και η ενθάρρυνση των καταναλωτών να προτιμούν τα πιο φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα (χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα).


Τι είναι το αποτύπωμα άνθρακα
Το «αποτύπωμα άνθρακα» ορίζεται ως το σύνολο των αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της λειτουργίας μιας εταιρείας, της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης, της παραγωγής ενός προϊόντος ή μέσω του τρόπου ζωής ενός ανθρώπου.

Η έρευνα
Το 2008 η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα εθελοντικό πρόγραμμα που στόχο είχε την εισαγωγή των ετικετών αυτών. Σχεδόν 4 χρόνια μετά ανακοινώνονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας μεταξύ 428 καταναλωτών από όλη τη Βρετανία. Η έρευνα έδειξε ότι τα κύρια στοιχεία που καθορίζουν την τελική επιλογή του καταναλωτή είναι η τιμή, η θρεπτική αξία και η ποιότητα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έρχονται σε δεύτερη μοίρα αν και 72% των καταναλωτών υποστήριξαν την ύπαρξη ετικετών με το ανθρακικό αποτύπωμα στις συσκευασίες των τροφίμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το 89% των ερωτηθέντων απαντά ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει το περιεχόμενο στις ήδη υπάρχουσες ετικέτες με το ανθρακικό αποτύπωμα.
Οι ερευνητές προτείνουν να επιβληθεί η υποχρεωτική αναγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος και να συνδυαστεί με μια εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών ώστε η πλειοψηφία τους να κατανοήσει τις αναγραφόμενες πληροφορίες, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε αντικειμενικές συγκρίσεις προϊόντων πριν την τελική επιλογή.
Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι οι καταναλωτές μέσω των απαντήσεών τους καθιστούν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τα φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα αν η τιμή τους δεν είναι ανταγωνιστική.

Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71131

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου