10 Μαρ 2012

Στα Δασαρχεία φρενάρει η διαδικασία μίσθωσης αγροτεμαχίων του ΥπΑΑΤ. Στις 19/3 τα επόμενα συμβόλαια για 10 δικαιούχους στη Θεσσαλονίκη .


Στην τρίτη κατά σειρά υπογραφή συμβολαίων για τα αγροτεμάχια δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης θα προχωρήσει το ΥπΑΑΤ τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 19 Μαρτίου. Πρόκειται, για τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τα οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αφορούν 10 δικαιούχους, στους οποίους αντιστοιχούν συνολικά 23 αγροτεμάχια. Πως προχωράει όμως το πρόγραμμα στην υπόλοιπη χώρα και ειδικά στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) όπου αναρτήθηκαν τα πρώτα αγροτεμάχια; Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς και ο λόγος στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η αναμονή της έκδοσης των πράξεων χαρακτηρισμού από τα κατά τόπους Δασαρχεία. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα
αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αρμόδιοι από τις Τοπογραφικές Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου 3 μήνες.

Ξεκινώντας από το Τμήμα Τοπογραφίας της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης όπου την Δευτέρα, 19 Μαρτίου, θα υπογραφούν τα επόμενα συμβόλαια μας ενημέρωσαν: «Σε πρώτη φάση θα υπογράψουμε συμβόλαια με 10 δικαιούχους για 23 αγροτεμάχια».
Και προσθέτουν: «Υπάρχει ένα θέμα με το Δασαρχείο αλλά η διαδικασία προχωράει καλά στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Σε εμάς τρέχει μια τρίτη ανάρτηση η οποία λήγει 14 Μαρτίου και στην συνέχεια θα βγουν και άλλα αγροτεμάχια αφού πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά την διαδικασία με τους υποψηφίους, ελέγχουμε ποιοι είναι πρώτοι στην κατάταξη, τους καλούμε, προσκομίζουν τα δικαιολογητικά και αν μας εκφράσουν την επιθυμία ότι τελικά δεν ενδιαφέρονται προχωρούμε στον επόμενο».

Κιλκίς
Μια άλλη περιοχή όπου ήταν μεταξύ των πρώτων που αναρτήθηκαν αγροτεμάχια είναι η Π.Ε. Κιλκίς. Για το πώς προχωράει η διαδικασία αλλά και ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα μας ενημέρωσε ο κ. Νίκος Ταχτσίδης, προϊστάμενος της Τοπογραφικής υπηρεσίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτή την στιγμή είμαστε στην διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών ενώ κάποιοι δεν έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά. Τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε Γεωργικά και Κτηνοτροφικά. Υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι δεν είχαν καταλάβει ότι ο κωδικός “Κ” αναφερόταν στα κτηνοτροφικά με αποτέλεσμα εκ των υστέρων να μην αποδέχονται τα αγροτεμάχια. Όσον αφορά τους υπόλοιπους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κάποιοι έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάποιοι άλλοι όχι».

Πράξη χαρακτηρισμού
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται όμως – σύμφωνα με τον κ. Ταχτσίδη – δεν είναι να υπογραφεί η σύμφαση των 30 – 40 αγροτεμαχίων «αλλά ότι το Δασαρχείο θέλει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 14 του νόμου 998/1979 περί έκδοσης πράξεων χαρακτηρισμού. Πρέπει δηλαδή να γνωμοδοτήσει το Δασαρχείο αν η έκταση αυτή είναι δάσος ή όχι. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικοινωνία με το Δασαρχείο και μας ζητάει να ακολουθεί αυτή η διαδικασία πράγμα το οποίο και θα κάνουμε, οπότε θα υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση (στην καλύτερη περίπτωση 2,5 μήνες)».

Άλλα προβλήματα
Και προσθέτει ο προϊστάμενος της Τοπογραφικής υπηρεσίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς: «Μετά την πρώτη καταληκτική ημερομηνία για τα αγροτεμάχια στο Κιλκίς, η οποία ήταν στις 30/11/2011, αυτό που είχαμε πει ήταν να μην προχωρήσουν οι εξετάσεις δικαιολογητικών στην δεύτερη και την τρίτη ανάρτηση, διότι το σύστημα “κλείδωνε” τις αιτήσεις των πρώτων. Δηλαδή, κάποιος που είχε υποβάλει αίτηση την πρώτη φορά και δεν ήρθε πρώτος ώστε να στείλει τα δικαιολογητικά του και είχε συμπληρώσει τα 100 στρέμματα δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει σε επόμενη ανάρτηση γεγονός άδικο προς αυτούς. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε να μην γίνουν άλλες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αν δεν βρεθεί τρόπος να αποδεσμευτούν όσοι αναφέραμε πριν.
Εμείς πάντως βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με το ΥπΑΑΤ και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται υπάρχει μια αλληλογραφία, η οποία γίνεται μεταξύ μας και προσπαθούμε να βρούμε τη φόρμουλα ώστε να ξεπεραστούν αυτά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σέρρες
Το θέμα του Δασαρχείου μας ανέφεραν ως το κυριότερο πρόβλημα και στη Π.Ε. Σερρών. Σύμφωνα με όσα μας τόνισαν από την τοπογραφική υπηρεσία στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε: « αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου σε υπογραφές συμβολαίων για το λόγο ότι περιμένουμε κάποιες πράξεις χαρακτηρισμού από το δασαρχείο για τις συγκεκριμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν γίνει αιτήσεις. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Το Δασαρχείο για να μπορέσει να προχωρήσει στην έκδοση πράξης χαρακτηρισμού χρειάζεται ένα διάστημα περίπου 3 μηνών.
Στις Σέρρες έχουν γίνει 8 αναρτήσεις. Η τελευταία ανάρτηση είχε ημερομηνία υποβολής μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε προχωρήσει σε άλλη ανάρτηση επειδή υπάρχει αυτή η καθυστέρηση με το Δασαρχείο».

Καβάλα
Εκτός από το Δασαρχείο η Τοπογραφική υπηρεσία στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας ετοιμάζεται να υποβάλει και κάποια ερωτήματα στον Δήμο αλλά και το τμήμα αρχαιοτήτων σχετικά με τις εκτάσεις που αναρτώνται στην περιοχή. Αυτό μας ανέφεραν σε επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα.
«Η αρχή ήταν λίγο δύσκολη γιατί πιεστήκαμε πολύ, δεν έγινε έλεγχος από εμάς αλλά μόνο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και διαπιστώθηκαν κάποια λάθη. Παρόλα αυτά υπέγραψαν συμβάσεις 11 άτομα και δώσαμε για αρχή 24 αγροτεμάχια. Από εδώ και στο εξής επειδή περιμένουμε και το νομοσχέδιο για την πολιτική γη αυτές οι μισθώσεις θα μπουν στην επιτροπή που θα ορίζει το ν/σ. Επιπλέον, θα κάνουμε κάποια ερωτήματα στον Δήμο, το Δασαρχείο και στο τμήμα αρχαιοτήτων τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγούνται των προκηρύξεων. Αν τηρηθούν όλα αυτά όλα θα είναι ευκολότερα».

Ξάνθη
Η Ξάνθη ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία υπογράφηκαν συμβόλαια μίσθωσης. Για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία εκεί ο ΑγροΤύπος ήρθε σε επικοινωνία με την Τοπογραφική υπηρεσία στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης.
«Μετά τις υπογραφές των πρώτων συμβολαίων στη Ξάνθη έχουμε προχωρήσει διοικητικά σε κάποια περαιτέρω εργασία αλλά ήρθαμε αντιμέτωποι με κάποια διαδικαστικά στην πορεία. Για να προλάβουμε λοιπόν τα προβλήματα αυτά που ανακύπτουν όπως για παράδειγμα με το Δασαρχείο έχουμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε απαντήσεις. Όταν θα πάρουμε απαντήσεις εμείς σκοπεύουμε να κινηθούμε γρήγορα ώστε να υπογραφούν και άλλες συμβάσεις», μας ανέφεραν.


Πηγή:


http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=71108

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου