9 Μαρ 2012

FAO: Αύξηση σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων.


Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων σημείωσαν νέα αύξηση τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των δημητριακών εξαιτίας των άσχημων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Αν και στο τέλος του 2011 παρατηρήθηκε μείωση των τιμών των τροφίμων, έπειτα από μία αύξηση στις αρχές της χρονιάς, οι δύο πρώτοι μήνες του 2012 χαρακτηρίζονται από νέα αύξηση.
Το Φεβρουάριο, αναφέρει ο FAO, καταγράφηκε αύξηση 1% στις τιμές των τροφίμων σε σχέση με τον Ιανουάριο, η οποία παραμένει μικρότερη από την αύξηση ρεκόρ του 10% που είχε σημειωθεί πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ο οργανισμός υπογραμμίζει τη σημασία της αύξησης των τιμών των δημητριακών,
κυρίως του σιταριού, αν και βάσει των νέων προβλέψεών του, που δημοσιεύθηκαν επίσης σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2012 θα πλησιάζει την παραγωγή ρεκόρ του 2011, που έφτασε τους 690 εκατομμύρια τόνους.

Παρά αυτές τις καθησυχαστικές προοπτικές, στην αγορά σιταριού παρατηρείται μέχρι στιγμής περιορισμένη προσφορά, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για το κύμα ψύχους που επηρέασε τις σοδειές στην Ευρώπη και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Παράλληλα αύξηση σημείωσε η τιμή του καλαμποκιού, του λαδιού και της ζάχαρης. Αντίθετα σταθερές παρέμειναν οι τιμές του κρέατος, ενώ μικρή μείωση σημείωσε η τιμή των γαλακτοκομικών.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/FAO:-Ayxhsh-shmeiwsan-ton-Febroyario-oi-pagkosmies-times-trofimwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου