6 Μαρ 2012

Ανάπτυξη των διεθνών επενδύσεων στην γεωργία ζητούν οι Copa-Cogeca.


Την ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής γεωργική έρευνα και οι επενδύσεις υπογράμμισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca κατά την διάρκεια ενός σημαντικού συνεδρίου για το εμπόριο, την ανάπτυξη και την γεωργία που πραγματοποιήθηκε στη Δανία. «Πρόκειται για ζωτικής σημασίας ζήτημα προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και η βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen.
Επισήμανε ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να παραμένουν σε κατάσταση πείνας. «Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, σε συνδυασμό με αυξανόμενους περιορισμούς σε ξηρά και θάλασσα, καθώς και την αλλαγή του κλίματος, δεν θα κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Η επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της σταθερότητας με βιώσιμο τρόπο, θα είναι μια σημαντική παγκόσμια πρόκληση κατά τα προσεχή έτη. Θα είναι σημαντικό να συνεργαστούμε σε διεθνές επίπεδο, όπως ζητήθηκε από τους ηγέτες της ομάδας G20 κατά τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του 2011», είπε.


Οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διασφάλιση μιας σημαντικής αύξησης των γεωργικών επενδύσεων. Αυτό είναι απαραίτητο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία. Ομοίως, ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών «Ρίο 20», που θα εκφραστεί στην διάσκεψη του Ιουνίου του 2012, είναι να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη. Άλλες πολιτικές όπως η εμπορική πολιτική, καθώς και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και σε άλλα διεθνή φόρα, πρέπει να βοηθήσουν παρά να εμποδίσουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η επισιτιστική ασφάλεια, η βιωσιμότητα της υπαίθρου και μεγαλύτερη ευημερία. Η εμπορική πολιτική δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπαγορεύει την εγχώρια γεωργική πολιτική ή να αγνοεί τις μη εμπορικές ανησυχίες. Στον απόηχο της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης τροφίμων, η επισιτιστική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας, και απαιτείται καλύτερη συνοχή μεταξύ του παγκόσμιου εμπορίου και άλλων παγκόσμιων προβλημάτων. Ειδικότερα, οι κανόνες του εμπορίου θα πρέπει να επιτρέψουν στους γεωργούς των φτωχότερων χωρών να αναπτύξουν και να παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια στον τοπικό πληθυσμό τους.

Συνεχίζοντας ανέφερε «Πάνω απ 'όλα, εξασφαλίζοντας ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο επιτυγχάνουν καλύτερες αποδόσεις για τα προϊόντα τους θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η πείνα και για την παροχή επισιτιστικής ασφάλειας. Η ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης των οργανώσεων παραγωγών, όπως οι συνεταιρισμοί, είναι ένα βασικό αίτημα των Copa-Cogeca που εκφράζεται στις τελευταίες θέσεις τους για το μέλλον της ΚΑΠ».

«Η βελτίωση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών και των αναπτυξιακών στόχων είναι, επίσης, απαραίτητη και στο εσωτερικό της Ε. Ε. μεταξύ της ΚΑΠ και της εμπορικής πολιτικής. Εξάλλου η ΚΑΠ δεν βοηθά μόνο να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων με βιώσιμο τρόπο, αλλά και προσφέρει απασχόληση σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Αυτό τονίζεται στο νέο έγγραφο των θέσεων μας για τις διεθνείς πτυχές της γεωργίας», κατέληξε.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Anaptyxh-twn-diethnwn-ependysewn-sthn-gewrgia-zhtoyn-oi-Copa-Cogeca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου