10 Απρ 2012

Μαθήματα για αρωματικά φυτά παραδίδει το ΑΠΘ.


Η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ πραγματοποιεί μαθήματα καλλιέργειας αρωματικών φυτών από το 2003.


Βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας ήταν η έναρξη διδασκαλίας του μαθήματος «Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά». Παράλληλα με τη διδασκαλία του μαθήματος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών μέσω σεμιναρίων και ημερίδων.
Πιο αναλυτικά, τα μαθήματα απευθύνονται τόσο σε παραγωγούς όσο και σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Θα πραγματοποιούνται συνήθως το διήμερο Σάββατο-Κυριακή  και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν από τις εξής
ενότητες:
1. Εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
2. Προχωρημένα μαθήματα καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, χρήσεις και ιδιότητές τους, τρόποι παραλαβής αιθέριων ελαίων από αυτά, συσκευασία, τυποποίηση και ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων των αρωματικών φυτών.
3. Εναλλακτικές μέθοδοι καλλιέργειας (οργανική γεωργία), ολοκληρωμένη παραγωγή φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
4. Εναλλακτικές καλλιέργειες για την Ελλάδα (στέβια, ιπποφαές, ενεργειακές καλλιέργειες ελαιοκράμβη κλπ).
Πιο αναλυτικά:
1. Εισαγωγή στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Αφορά παραγωγούς και όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Στόχος  είναι η εξοικείωση με τα σημαντικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και η σωστή καθοδήγηση του νέου παραγωγού στα πρώτα βήματά του. Η εκπαίδευση καλύπτει δύο ημέρες με 8 ώρες επιμόρφωσης –εκπαίδευσης ημερησίως. Συνολικό κόστος εκπαίδευσης 120 ευρώ/άτομο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
2. Προχωρημένα μαθήματα καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, χρήσεις και ιδιότητές τους, τρόποι παραλαβής αιθέριων ελαίων από αυτά, συσκευασία, τυποποίηση και ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων των αρωματικών φυτών.
Αφορά έμπειρους παραγωγούς που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στόχος είναι η περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα σημαντικότερα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και η σωστή καθοδήγηση του παραγωγού ειδικά σε θέματα παραλαβής αιθέριων ελαίων από τα φυτά, συσκευασίας, τυποποίησης  και ενημέρωσής του για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων των αρωματικών φυτών. Η εκπαίδευση καλύπτει δύο ημέρες  με 8 ώρες επιμόρφωσης –εκπαίδευσης ημερησίως. Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 120 ευρώ/άτομο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
3. Εναλλακτικές μέθοδοι καλλιέργειας (οργανική γεωργία), ολοκληρωμένη παραγωγή φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
Αφορά παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την οργανική καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στόχος είναι η εξοικείωση με τις αρχές και τις μεθόδους της οργανικής γεωργίας αλλά και της ολοκληρωμένης παραγωγής. Η εκπαίδευση καλύπτει δύο ημέρες  με 8 ώρες επιμόρφωσης –εκπαίδευσης ημερησίως. Συνολικό  κόστος εκπαίδευσης 120 ευρώ/άτομο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).
4. Εναλλακτικές καλλιέργειες για την Ελλάδα (στέβια, ιπποφαές, ενεργειακές καλλιέργειες πχ ελαιοκράμβη κλπ).
Αφορά παραγωγούς που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε νέες καλλιέργειες στην Ελλάδα. Στόχος είναι η εξοικείωση των παραγωγών με αυτές και πιο συγκεκριμένα με τις  καλλιεργητικές φροντίδες των νέων καλλιεργειών και τις οικολογικές τους απαιτήσεις.
Τα ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης θα υλοποιούνται στα πλαίσια αντίστοιχου προγράμματος που ενέκρινε η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. Στους εκπαιδευόμενους θα χορηγείται σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς επίσης και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο 2310-998602 ή στείλτε το Δελτίο συμμετοχής με fax στο 2310998602 ή 2310998634 ή e-mail στην διεύθυνση chdordas@agro.auth.gr.

Βρείτε εδώ το σχετικό:Δελτίο συμμετοχής για τα σεμινάρια του ΑΠΘ στα αρωματικά φυτά.doc

Πηγή:


http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/79487/mathimata-gia-aromatika-futa-paradidei-to-apth/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου