3 Φεβ 2012

Συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και Τράπεζας της Ελλάδος για τη στήριξη της ATEBank.


Από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, δρομολογείται ο τρόπος στήριξης της ATEBank, μετά την εφαρμογή του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, η οποία θα επιφέρει απομειώσεις στην τράπεζα. Αυτό υποστηρίζει η διοίκηση της τράπεζας σε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η ίδια έχει υποβάλλει τις δικές της προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Αγροτική Τράπεζα δεν μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως οι ιδιωτικές τράπεζες. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι η τράπεζα δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock για τα επισφαλή της δάνεια.

Η ανακοίνωση της ATEBank αναφέρει τα εξής:

«Η ΑΤΕbank με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα του τύπου διευκρινίζει τα εξής:
Ο Όμιλος ήδη από τις αρχές του 2010, όπως είναι γνωστό, υλοποιεί εγκεκριμένο από την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης με βασικούς στόχους την εξυγίανση του δανειακού του χαρτοφυλακίου, τον οργανωτικό του εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής του βιωσιμότητας. Το Πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις και αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα – όπως άλλωστε προκύπτει και από την παρακολούθηση ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με όσα ορίζει για αυτές τις περιπτώσεις η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ενώ δεν επηρεάζεται από τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock.

Η συμμετοχή της Τράπεζας - όπως και των άλλων ελληνικών τραπεζών - στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου (PSI), που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, δημιουργεί την ανάγκη κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της απομείωσης της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιο της.

Όπως είναι γνωστό, τα κεφαλαιακά ελλείμματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή αυτή προβλέπεται ότι δύναται να καλυφθούν για τις ιδιωτικές Ελληνικές Τράπεζες και από πόρους του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την ΑTEbank, ως τράπεζα που η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ο τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τη συμμετοχή αυτή, ένα μέρος του οποίου έχει ήδη αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις της 30/6/2011, δρομολογείται από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ATEbank έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις».

Πηγή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου