2 Απρ 2012

Καλλιέργεια μπάμιας.


Η μπάμια καλλιεργείται για τον καρπό της ως θερινό λαχανικό που εκτιμάται πολύ ως μαγειρευμένο. Ο καρπός της δεν έχει πολλές θερμίδες, όμως περιέχει αρκετά στοιχεία κυρίως φωσφόρου, ασβεστίου και σιδήρου και βιταμίνη Α. Συνιστάται σε αρθριτικούς, παχύσαρκους και σε δυσκοίλιους.


Για να φυτρώσουν οι σπόροι της μπάμιας θέλουν θερμοκρασίες 20-25οC. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της είναι μεταξύ των 25-35οC. Προτιμά τα ελαφρά αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει ως αρδευόμενη ή ξηρική. Στην ξηρική καλλιέργεια οι αποδόσεις είναι μικρότερες, δίνουν όμως πιο μικρούς και
εύγευστους καρπούς.
Η σπορά της μπάμιας γίνεται από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Μαΐου και χρησιμοποιούνται κατά στρέμμα 1,5 έως 2 κιλά σπόρος. Η καλλιέργεια με μεταφύτευση έτοιμων φυταρίων μπάμιας επεκτείνεται όλο και περισσότερο  για την εξασφάλιση κυρίως της πρωιμότητας.
Η συγκομιδή γίνεται με γάντια και αρχίζει 8-10 ημέρες από τη γονιμοποίηση των πρώτων ανθέων και συνεχίζεται μέχρι το φθινόπωρο κάθε 1 ως 3 ημέρες· σε υψηλές θερμοκρασίες κάθε ημέρα, και με χαμηλές θερμοκρασίες κάθε 2-3 ημέρες. Οι καρποί συγκομίζονται μικροί και τρυφεροί πριν αρχίσει η ξυλοποίηση τους. Αν καθυστερήσει η συγκομιδή τότε παύει αμέσως η ανθοφορία, επιβραδύνεται ο σχηματισμός καρπών και περιορίζεται κατά πολύ η περίοδος της ανθοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου