2 Απρ 2012

Μνημόνιο Ελληνοσερβικής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.


Μνημόνιο συνεργασίας στον αγροτικό τομέα υπέγραψαν, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στο Βελιγράδι ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης και ο ομόλογος του της Σερβίας Ντούσαν Πέτροβιτς.
Ο κ. Σκανδαλίδης πραγματοποίησε από τις 29 Μαρτίου επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.
Η συμφωνία αυτή, όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί στη συνέντευξη Τύπου, καθορίζει τους μηχανισμούς συνεργασίας στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, προωθεί την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και τη συνεργασία στον τομέα της βιομηχανικής επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Σκανδαλίδης διαπίστωσε ότι οι συναλλαγές αγροτικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών είναι
πολύ χαμηλότερες από τις δυνατότητες που υπάρχουν και εκτίμησε πως η σημερινή συμφωνία, εδραιώνοντας ένα μόνιμο μηχανισμό προώθησης της συνεργασίας, ανοίγει νέα σελίδα στην ανάπτυξη των αγροτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη γκάμα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, λάδια, ελιές, κρασιά, φέτα, γαλακτοκομικά, κρέας και αυτή την εποχή εξειδικεύεται σε καλλιέργειες καινούργιες και με μεγάλη ανταγωνιστικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι αρωματικά φυτά, βότανα και διάφορα φαρμακευτικά φυτά».

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ενωμένη Ευρώπη θα εγκαινιάσει μία νέα περίοδο στην περιοχή μας, θα λύσει πολλά προβλήματα¨, εδραιώνοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Ειδικότερα για τα αγροτικά θέματα, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα εντός της ΕΕ προωθεί την αύξηση των ποσοστώσεων για την εξαγωγή ζάχαρης από τη Σερβία και την επέκτασή της και σε άλλα προϊόντα, όπως το κρέας».

Ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε, επίσης, το πατριαρχικό μέγαρο, όπου είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίο.

Πηγή:


http://www.paseges.gr/el/news/Mnhmonio-Ellhnoserbikhs-synergasias-ston-agrotiko-tomea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου