2 Αυγ 2012

Σκληρός ανταγωνισμός Ευρώπης, Τουρκίας και Κίνας, για τη ρωσική αγορά οπωροκηπευτικών.


Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία αυξάνουν τα τελευταία χρόνια, αλλά το μερίδιο που κατέχουν τα ευρωπαϊκά προϊόντα στην αγορά βαίνει ολοένα και μειούμενο, προς όφελος της Τουρκίας και της Κίνας, οι οποίες φαίνεται να έχουν βρει το «κλειδί» για τη ρωσική αγορά. Τα κύρια προϊόντα που εξάγει η Ε.Ε. στη Ρωσία είναι: μήλα, αχλάδια, επιτραπέζια σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κατεψυγμένα βύσσινα, μαρμελάδες και φρουτοζελέδες, χυμοί φρούτων, νωπές τομάτες, κατεψυγμένες πατάτες (και νωπές), πιπεριές, μανιτάρια (Agaricus) και κατεψυγμένο αρακά.

Πολλά από αυτά τα προϊόντα υπέστησαν ζημιές τον Ιούνιο του 2011 από την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές λόγω του E. coli. Συγκεκριμένα η αξία των ευρωπαϊκών
εξαγωγών έπεσε από τα 54,7 εκ. ευρώ (Μάιος 2011), σε μόλις 13,9 εκ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο. Συγκριτικά με ένα χρόνο πριν η αξία των εξαγωγών του Ιουνίου ήταν σχεδόν η μισή.
Οι ρωσικές εισαγωγές φρέσκων λαχανικών αυξήθηκαν από 217 εκ. ευρώ το 2000 σε 2 δις ευρώ το 2011. Το μερίδιο της Ε.Ε. σε αυτές τις εισαγωγές παραμένει υψηλό, περίπου 30% επί της αξίας, αλλά στην αρχή της δεκαετίας έφτανε το 40%. Για παράδειγμα το 2011, η Ε.Ε. ήταν ο προμηθευτής των μισών εισαγωγών πατάτας στη Ρωσία, ενώ μια δεκαετία πριν όλες οι πατάτες που εισάγονταν στη Ρωσία είχαν ευρωπαϊκή προέλευση.

Τομάτες
Αξιοσημείωτο είναι αυτό που συμβαίνει με τις τομάτες. Η Τουρκία προμηθεύει τη Ρωσία με τριπλάσιες τομάτες σε σχέση με την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ρωσία το 2011 εισήγαγε 375 χιλιάδες τόνους τομάτας από την Τουρκία, αξίας 296 εκ. ευρώ, τη στιγμή που ολόκληρη η Ε.Ε. πούλησε 83 χιλιάδες τόνους (αξίας 86 εκ. ευρώ). Η Κίνα πούλησε την ίδια περίοδο 72 χιλιάδες τόνους τομάτας, αξίας 62 εκ. ευρώ.

Αγγούρια
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αγγούρι, στο οποίο κάποτε η Ε.Ε. διατηρούσε τη θέση του κύριου προμηθευτή της Ρωσίας. Τώρα πια οι ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι μικρότερες τόσο από της Κίνας, όσο και από της Τουρκίας. Για το αγγούρι, το 2011, η Τουρκία έκανε εξαγωγές στη Ρωσία 48 χιλιάδων τόνων αγγουριού αξίας 38,8 εκ. ευρώ. Η Κίνα εξήγαγε 28 χιλιάδες τόνους, αξίας 24 εκ. ευρώ, ενώ η Ε.Ε. μετά βίας μπόρεσε να εξάγει 19 χιλιάδες τόνους αγγουριών, αξίας 22,5 εκ. ευρώ. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στη ρωσική αγορά αγγουριού κατέχει το Ιράν, καθώς το 2011 προμήθευε τη χώρα με 60 χιλιάδες αγγούρια.

Φρούτα
Η Ε.Ε. εξακολουθεί να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο στον τομέα των φρούτων (ειδικά στα μήλα και τα αχλάδια). Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. εξάγει στη Ρωσία τις μισές ποσότητες μήλων και αχλαδιών που η τελευταία έχει ανάγκη. Επίσης, ισχυρή είναι η θέση της Ε.Ε. στα μεταποιημένα φρούτα, όπου και ελέγχει το 30% της ρωσικής αγοράς. Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο χυμός μήλου, όπου η Κίνα, κατάφερε να ελέγξει την αγορά (σχεδόν 50%). Μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός με την Τουρκία στα επιτραπέζια σταφύλια, με την Ε.Ε. να διαθέτει μερίδιο 10% της ρωσικής αγοράς, ενώ η Τουρκία έφτασε το 40%.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου