26 Μαρ 2013

Απεριόριστες δυνατότητες.


Όλες οι εγκρίσεις που δόθηκαν σε οργανώσεις οπωροκηπευτικών τις τελευταίες μέρες για τα έτη 2012-13


Από δενδρύλλια μέχρι τελάρα και μηχανήματα διαλογής μπορούν να προμηθευτούν με ευρωπαϊκή επιχορήγηση οι Οργανώσεις Παραγωγών οπωροκηπευτικών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα μέσω του κανονισμού 1234/07
. Όπως προκύπτει από τις πρώτες εγκρίσεις επιχειρησιακών προγραμμάτων για το 2013, που υπογράφτηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δημοφιλέστερες δαπάνες έχουν σχέση με την πιστοποίηση για ολοκληρωμένη διαχείριση και οι αναλύσεις δειγμάτων για υπολείμματα δραστικών ουσιών γεωργικών φαρμάκων.

Το θετικό στην υπόθεση είναι το παράδειγμα που μπορούν να πάρουν οι υπόλοιποι αγρότες, έτσι ώστε να μπουν στη διαδικασία ίδρυσης μιας ομάδας παραγωγών. Το αρνητικό είναι ότι αυτά τα προγράμματα υποβλήθηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τέσσερις μήνες μετά (μέσα Ιανουαρίου) πήραν υπογραφές για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Επίσης, την ίδια περίοδο εγκρίθηκαν τροποποιήσεις και για προγράμματα του έτους 2012! Τα παραδείγματα, πάντως, που δημοσιεύει η Agrenda είναι ενδεικτικά και δεν αποτελούν το σύνολο των εγκεκριμένων προγραμμάτων, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες εγκρίσεις.

Σίγουρα, δίνουν μια ιδέα του τι μπορεί να κάνει κάποιος με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι ήδη έχει έναν σεβαστό τζίρο και έχει τα κεφάλαια για την ίδια συμμετοχή που είναι στο 50%, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που πέφτει στο 40%.

Μερικά από τα παραδείγματα είναι:
● Αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Για παράδειγμα η ΕΑΣ Αργολίδας δίνει για πορτοκαλιές 400 ευρώ ανά στρμ. και για βερικοκιές 275-300 ευρώ/στρμ.
● Υποστύλωση δέντρων
● Αγορά σταφιδόπανων και ελαιόπανων
● Αγορά εμβολιασμένων μοσχευμάτων
● Αναδιάρθρωση με εμβολιασμό, για παράδειγμα, 6 ευρώ ανά πορτοκαλιά
● Προμήθεια τελάρων και κλωβών συγκομιδής
● Αναλύσεις υπολειμμάτων που κοστολογούνται ανάλογα με το εργαστήριο (είδαμε μεγάλες αποκλίσεις με 240 ή 120 ευρώ τη μία ανάλυση) ή εδαφολογικές αναλύσεις
● Πιστοποιήσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση ή βιολογική καλλιέργεια
● Εγκατάσταση ή αντικατάσταση συστημάτων στάγδην άρδευσης
● Αγορά αεροτουρμπίνων κατά του παγετού
● Μηχάνημα διαλογής, γραμμή συσκευασίας ή «πλυντήριο» για καρπούς. Η Ο.Π. ξηρών σύκων Ταξιάρχη έχει διαθέτει με leasing ένα τέτοιο πλυντήριο για τα σύκα που παράγει και ταυτόχρονα τα στεγνώνει.
● Απόκτηση νεφελοψεκαστήρων
● Πρόσληψη υπευθύνου εμπορίας, γεωτεχνικού ή οποιουδήποτε άλλου εξειδικευμένου προσωπικού. Εδώ είδαμε μεγάλες αποκλίσεις με αμοιβές που ξεκινούσαν από 20.000 ευρώ το χρόνο και έφταναν τα 40.000 ευρώ.
● Πλαστικό κάλυψης θερμοκηπίου ή εδαφοκάλυψης

Τα επιχειρησιακά προγράμματα διαρκούν 3 έως πέντε χρόνια και οι Ο.Π. μπορούν να ζητήσουν αλλαγές το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, για να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις τροποποίησης συνοδεύονται από δικαιολογητικά τα οποία αναφέρουν το λόγο, τη φύση και τις επιπτώσεις των προτεινόμενων αλλαγών.

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική απόφαση, οι ΟΠ μπορούν να ζητήσουν αλλαγές για: α. παράταση του επιχειρησιακού προγράμματος μέχρι πέντε έτη συνολικά, β. αύξηση το πολύ έως 25% του αρχικά εγκεκριμένου ποσού του επιχειρησιακού προγράμματος.

Νέα Ομάδα στην Κρήτη
Ομάδα Κερασοπαραγωγών δημιουργείται στο δήμο Γόρτυνας και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κρήτης όπου πριν αρκετά χρόνια υπήρχαν θαυμάσιοι «κερασώνες». Η πρώτη συνάντηση έγινε ήδη μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγροτών, του αρμόδιου αντιδημάρχου Γόρτυνας Αντώνη Πρινιανάκη, του γεωπόνου του δήμου, Νεκτάριου Πομποδάκη και των εκπροσώπων του πολιτιστικού συλλόγου.

Καταγράφηκαν οι ανάγκες σε εργασίες και πολλαπλασιαστικό υλικό για την έναρξη της καλλιέργειας και  επισημάνθηκαν τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν, κυρίως στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας.

Ο γεωπόνος του Δήμου Γόρτυνας, γνωστοποίησε στους παραγωγούς πως ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση νάνων ή ημινάνων υβριδίων Κερασιάς τα οποία, όπως τόνισε, είναι πολύ παραγωγικά και δίνουν καλής ποιότητας καρπό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου