28 Μαρ 2013

Τηγανόλαδο μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο στην Κοζάνη.


Χίλια εξακόσια ακόμη λίτρα τηγανόλαδων θα «ταξιδέψουν» αύριο στην Κοζάνη προκειμένου να παραδοθούν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να μετατραπούν, στη συνέχεια, σε πολύτιμο βιοκαύσιμο.

Η ποσότητα αυτή αποτελεί προϊόν της διαδικασίας συλλογής
που ξεκίνησε το 2010 και βρίσκεται σε εξέλιξη στο δήμο Νεάπολης - Συκεών. Συγκεκριμένα έχουν συλλεχθεί συνολικά 3.460 λίτρα μαγειρικών ελαίων από 1.343 νοικοκυριά ενώ το 2012 έκλεισε με αύξηση των ποσοτήτων του λαδιού που συγκεντρώθηκε κατά 200,76% σε σχέση με το 2011.

Τελευταία, μάλιστα, εκτός από τους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Καλαμαριάς που είχαν απευθυνθεί νωρίτερα για συνεργασία στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, αιτήματα για μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος διατύπωσαν επίσης οι δήμοι Αγίας Παρασκευής Αττικής, Ηρακλείου Αττικής, Μοσχάτου - Ταύρου και Αποκορώνου Χανίων καθώς και σχολεία από την Κυλλήνη και την Ανδραβίδα Ηλείας.

Κατά την αυριανή παράδοση των 1.600 λίτρων, οι υπεύθυνοι του δήμου θα παραλάβουν 350 λίτρα βιοντίζελ που παρασκευάστηκε στην Κοζάνη και θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση του 1ου νηπιαγωγείου Πεύκων.

Στο μεταξύ, εκστρατεία ενημέρωσης μαθητών για την παραγωγή βιοκαυσίμου από τα συλλεγόμενα τηγανέλαια πραγματοποιεί ο δήμος Κοζάνης σε όλα τα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται εντός των ορίων του. Συγκεκριμένα, το τμήμα ανακύκλωσης προμηθεύει τους μαθητές με δοχεία συλλογής για να τοποθετήσουν τα τηγανέλαια από τις οικίες τους, καλώντας τους μαθητές με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν και τους γονείς τους.

Η εν λόγω πρωτοβουλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση που προβλέπει την μετατροπή των τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο.


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου