27 Μαρ 2013

Δυσκολεύει η συναλλακτική σχέση παραγωγών και αγροτοβιομηχανίας.


Ένα εντελώς νέο τοπίο διαμορφώνεται στον αγροτικό χώρο εξαιτίας των μεγάλων ανακατατάξεων στη μεταποιητική βιομηχανία ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, των αδυναμιών που παρουσιάζουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις και της οικονομικής δυσπραγίας που καταγράφεται σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η ΑΓΝΟ, η MACOLIVE κ.α.


Οι επιχειρήσεις-σηματωροί του αγροκτηνοτροφικού χώρου χρειάζονται σοβαρούς επενδυτές που θα τούς δώσουν νέα ώθηση και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια που λειτουργούν με σημαία ευκαιρίας.
Η περίπτωση των πάλαι ποτέ "μονάκριβων θυγατέρων" της ATEbank ίσως είναι η πλέον χαρακτηριστική: Αρχής γενομένης από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, η πώληση της οποίας και μόνο έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στη ζώνη του γάλακτος και έχει κόψει στην κυριολεξία τα φτερά των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. «Χάσαμε το σπίτι μας», δηλώνουν με νόημα ξακουστοί τσελιγκάδες των Ιωαννίνων, που βλέπουν τους νέους ιδιοκτήτες της γαλακτοβιομηχανίας να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, να περιφρονούν προκλητικά τους παραγωγούς και να πληρώνουν την πρώτη ύλη που παραλαμβάνουν όποτε ...το θυμηθούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΔΩΔΩΝΗ έφθασε εκεί που έφθασε εξαιτίας των μεγάλων λαθών από την πλευρά των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου και της κρατικοδίαιτης αντίληψης που κυριάρχησε για χρόνια στα διοικητικά της βιομηχανίας.

Όμως, το θέμα είναι ότι ως σήμερα οι νέοι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν φαίνεται να δίνουν νέα πνοή στην ιστορική γαλακτοβιομηχανία αλλά αντίθετα την αποκόπτουν καθημερινά από τους κτηνοτρόφους ποου αποτέλεσαν για χρόνια τη «ραχοκοκαλιά» της.



Θολό τοπίο στη ΣΕΚΑΠ
Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανάλογους φόβους και για τη ΣΕΚΑΠ. Η άλλοτε κραταιά καπνοβιομηχανία της Ξάνθης, που ίδρυσε ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλτατζής, υποχρεώνεται αυτές τις μέρες, ύστερα από ένα πολύμηνο σίριαλ με πολύ παρασκήνιο και ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, να τεθεί υπό την καθοδήγηση ενός αμφιλεγόμενου κεφαλαιούχου από τη Ρωσία που ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης.

Και σ’ αυτή την περίπτωση -και παρά το σχεδόν ...πανηγυρικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ του ομογενή επιχειρηματία στην πλειοψηφία των ΜΜΕ- πολύ δύσκολα ο νέος μεγαλομέτοχος της ΣΕΚΑΠ θα καταφέρει να κρατήσει όρθια την πολύπαθη τα τελευταία χρόνια καπνοβιομηχανία και, παράλληλα, να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των αγροτών για το προϊόν του καπνού.

Κρίσιμο, τέλος, είναι αυτές τις μέρες και το στοίχημα που παίζεται με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας  από την οποία εξαρτάται μια ολόκληρη καλλιέργεια (τευτλοκαλλιέργεια) αναζητά επενδυτή που θα της δώσει νέα ώθηση και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια που λειτουργούν με σημαία ευκαιρίας, αποβλέποντας σε πρόσκαιρα οφέλη εις βάρος των αγροτών. 

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου