29 Μαρ 2013

Πράσινα φασόλια Mung.


Τα πράσινα φασόλια,Mung ,έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε μερικά:
- Τα Φασολια Mung έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι όσο το 24%. Σε αυτα υπάρχει μια πηγή σημαντικών μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που είναι χρήσιμα για την ενίσχυση των οστών. Το Λίπος τους είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ και τόσο καλό για την καρδιά. Επίσης ασφαλές για κατανάλωση από εκείνους που έχουν προβλήματα με το βάρος, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμιδες.
- Τα πράσινα φασόλια περιέχουν βιταμίνη Β1 που χρησιμεύει για την πρόληψη της ασθένειας μπέρι-μπέρι, βοηθα στην ανάπτυξη, την όρεξη, τη βελτίωση του πεπτικου συστηματος, και το νευρικό
συστημα.
Υπάρχει έρευνα η οποία επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα ανθρώπων που στερούνται επαρκών τροφίμων που περιέχουν βιταμίνες Β1, όπως τα πράσινα φασόλια, σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα εμφανίζονται εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης, και λιγότερο ενθουσιώδης. Τα συμπτώματα αυτά είναι παρόμοια με τα σημάδια του άγχους. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν επίσης βιταμίνη Β2, η οποία βοηθά στην απορρόφηση των πρωτεϊνών στο σώμα. Με τη παρουσία της βιταμίνης B2, η απορρόφηση των πρωτεϊνών γίνεται πιο αποτελεσματική.
Τα φύτρα  από τα φασόλια mung έχουν εξίσου σημαντικά οφέλη για την υγεια καθως περιλαμβάνουν:
- Αντιοξειδωτικά που βοηθούν επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης,    και αποτρέπουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων
- βιταμίνη Ε που συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας
Επίσης τα φυτρα  βοηθουν την πέψη και ειναι χρήσιμα για την ομορφιά καθως είναι αναζωογονητικα του δέρματος, βοηθουν στην αφαίρεση των μαύρων κηλίδων απο το πρόσωπο, επουλωνουν τα σπυράκια, θρέφουν τα μαλλιά και βοηθουν στο αδυνατίσμα.

Διαθέσιμα σε αναποφλοίωτη και σπασμένη μορφή με κίτρινο χρώμα, ή ολόκληρα φασόλια, αυτά είναι επίσης πολύ δημοφιλή φασόλια που χρησιμοποιούνται στην Ασία. Τρώγονται ολόκληρα και σαν φύτρα.
Τα φασόλια mung είναι ένα θαυμάσιο φαγητό που βοηθά στη μείωση του βάρους.  Αυτός είναι ο λόγος που συνιστούνται σαν μέρος της δίαιτας σε πολλά προγράμματα αδυνατίσματος.  Περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτείνης και ινών, που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερίνης στο σώμα.
Τα φύτρα φασολιών mung είναι υψηλά σε βιταμίνες Α, Β, C και Ε και είναι μια τέλεια πηγή μετάλλων όπως το ποτάσιο, το σίδηρο και το κάλσιο.
Οι φύτρες θεωρούνται σαν ένα δροσιστικό φαγητό και χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν φλεγμονές, που μπορεί να δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα μολύνσεων, υπέρτασης και θερμοπληξίας.
Τα φασόλια mung έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες που παράγουν σύνθετους υδρογονάνθρακες, που βοηθούν στη χώνευση.  Έτσι, είναι πολύ καλές για ανθρώπους που υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη.
Στην Ινδία είναι παραδοσιακή πρακτική ο καθαρισμός του μεγαλου εντέρου στο σπίτι κάθε χρόνο.  Μετά από αυτό ένα νερουλό μείγμα ρυζιού, σπασμένου κίτρινου φασολιού moong ετοιμάζεται και τρώγεται για να ανακουφίσει το στομάχι και να το επιστρέψει στην κανονική του ρουτίνα.

Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ολόκληρων πιάτων, επιδόρπιων και σουπών. Μερικές από τις εκατοντάδες συνταγές αυτού του φασολιού θα καλυφθούν μια προς μια με λεπτομέρειες σύντομα, αλλά για τώρα ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μερικές από τις συνταγές.

Τα ολοκληρα πράσινα φασολάκια πρέπει πάντα να μουλιάζουν από το βράδυ αλλιώς δεν μαγειρεύονται.  Τα κίτρινα είναι σπασμένη και αναποφλοίωτη μορφή των ολόκληρων φασολιών, οπότε δε χρειάζεται να μουλιαστούν.

Καθώς τα κίτρινα δεν είναι διαθέσιμα ακόμα στην Ελλάδα, εδώ θα καλυφθούν μόνο συνταγές ολόκληρων πράσινων φασολιών.

Μαγείρεμα στον ατμό : Μαγειρεύουμε απευθείας στον ατμό τα μουλιασμένα φασολάκια μέχρι να γίνουν (χρειάζονται περίπου 30 – 45 λεπτά).  Προσθέστε αλάτι, κουρκούμη και λάδι για τη γεύση.  Το λάδι καρύδας θα έχει πολύ καλύτερη γεύση σ’ αυτήν την συνταγή. Προαιρετικά προσθέστε ωμά κρεμμύδια, ντομάτες, αγγουράκια. Προαιρετικά προσθέστε ξερούς ψημένους σιναπόσπορους και σπόρους από κίμινο και γαρνίρετε με κολίανδρο/μαϊδανό.  Οι ίδιες συνταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις φακές ή τα φασόλια.

Τηγανίτα : Πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή αντί για πίτσα.  ΄Μουσκέψτε 1 κούπα φασόλια moon σε νερό για 8 ώρες.  Φτιάξτε 2 κούπες αλεύρι από καφέ ρύζι ελαφρά χοντροκομμένο αλλά αρκετά λεπτό.  Μετά από 8 ώρες, ανακατέψτε τα φασόλια moong με όσο νερό χρειάζεται για να τα βοηθήσετε να ανακατευτούν και με ένα κομμάτι τζίντζερ μιας ίντσας.  Προσθέστε σε αυτό το μείγμα το αλεύρι ρυζιού και αφήστε το να καθήσει για μια ώρα.  Μετά από μια ώρα προσθέστε αλάτι για τη γεύση.  Χύστε ολόκληρο το μείγμα σε ένα ταψί ψησίματος ή ένα ταψί φούρνου και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει.  Μόλις γίνει χύστε λάδι και σερβίρετε με σάλτσα ντομάτα.  Είναι πολύ εύκολο να γίνει και πολύ γεμάτο.

Κρέπες : Μουλιάστε 1 κούπα φασόλια moon και 1/2 κούπα καφέ ρύζι σε νερό για 8 ώρες. Μετά από 8 ώρες, ανακατέψτε τα με ένα κομμάτι τζίντζερ μιας ίντσας και νερό για να το κάνετε να έχει συνοχή και να ρέει. Απλώστε το σε ένα τηγάνι για να κάνετε κρέπες. Προαιρετικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι μπορεί να σκορπιστεί πάνω τους αμέσως μόλις απλωθεί στο τηγάνι.  Απλώστε λάδι μόλις γίνει και σερβίρετε με σάλτσα ντομάτας ή με ένα από τα πολλά φαγητά που θα καλύψουμε σύντομα.

Φύτρα : Εύκολα να φυτρώσουν και πολύ νόστιμα.  Αναμείξτε αυτά τα φύτρα με κρεμμύδια, ντομάτες, αγγουράκια και φάτε τα όπως είναι ή βάλτε τα σε ένα σάντουιτς.

Σούπα : Μαγειρέψτε στον ατμό και λιώστε τα για να κάνετε μια σούπα όπως και με κάθε άλλο είδος φασολιού.  Προσθέστε μπαχαρικά της επιλογής σας και πράσινες τροφές όπως το σπανάκι.  Δοκιμάστε να προσθέσετε τζίντζερ, σκόρδο ή κρεμμύδια για ποικιλία.

Πηγή:interasiastore.blogspot.gr και recipes.motherearth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου