25 Μαρ 2013

9 + 1 τροφές.. αφροδισιακές.


Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική μας ζωή, αφού μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες, την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τα επίπεδα ενέργειας και στρες του οργανισμού. Κάποιες από αυτές έχουν ψυχοδραστικές επιδράσεις, άλλες ανεβάζουν τη σεξουαλική επιθυμία γιατί είναι ψυχολογικά διεγερτικές, ενώ άλλες απλά ενισχύουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Και φυσικά.. είναι υγιεινές!

10. Σπαράγγια: Ένας Άγγλος βοτανολόγος του 17ου αιώνα, ο Nicholas Culpepper, έγραψε πως τα σπαράγγια “διεγείρουν τον πόθο στους άνδρες και τις γυναίκες”. Στη Γαλλία του 19ου αιώνα
οι σεξουαλικές αυτές λόγχες σερβίρονταν σε τρία διαφορετικά πιάτα κατά τη διάρκεια του γαμήλιου δείπνου. Κάτι ήξεραν: τα σπαράγγια αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλίου, φυτικών ινών, βιταμινών Β6, Α και C, θειαμίνης και φυλλικού οξέος. Το τελευταίο ειδικά αυξάνει την παραγωγή ισταμίνης, μιας ουσίας απαραίτητης για να φτάσουν σε οργασμό τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

9. Αμύγδαλα: Από την αρχαιότητα τα αμύγδαλα θεωρούνται σύμβολα γονιμότητας. Το άρωμα του αμύγδαλου διεγείρει το πάθος στις γυναίκες, ή τουλάχιστον αυτό περιγράφουν οι ποιητές και οι συγγραφείς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου και φυτικών ινών. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως υπάρχει κάτι αληθινό στο μύθο που περιβάλλει τα αμύγδαλα.

8. Αβοκάντο: Σκεφτείτε το σχήμα του αβοκάντο και αμέσως θα διαπιστώσετε το λόγο για τον οποίο σχετίζεται με τη σεξουαλικότητα. Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν “ahuacuatl”, ή “δέντρο των όρχεων”. Στην Ισπανία του μεσαίωνα, οι ιερείς θεωρούσαν τη συγκεκριμένη τροφή τόσο αισχρά σεξουαλική που είχαν απαγορέψει την κατανάλωσή της. Από την άλλη βέβαια, τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και κάλιο, που επιπλέον ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

7. Μπανάνες: Για ακόμη μία φορά το σχήμα της μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη συσχέτισή της με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, αλλά μην ξεχνάτε πως η μπανάνα αποτελεί ιδανική πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, περιέχει χηλικά σύμπλοκα μετάλλων και το ένζυμο bromelain που ενισχύει τη libido των ανδρών.

6. Βασιλικός: Όχι μόνο ενισχύει το άρωμα και τη γεύση των γευμάτων, αλλά εμφανίζει και μία πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα. Το άρωμα του βασιλικού λέγεται πως έχει αφροδισιακές, αλλά και έντονα διεγερτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε τον στις συνταγές σας και.. απογειωθείτε!

5. Σοκολάτα: Η σοκολάτα, η βασίλισσα των αφροδισιακών τροφών, περιέχει διάφορες ενώσεις: την ανανδαμίδη, μια ψυχοδραστική ουσία που επάγει την ευφορία, και τη φαινυλαιθυλαμίνη, την “ουσία του έρωτα”, που απελευθερώνει ντοπαμίνη στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου που παρουσιάζει το peak της δραστηριότητάς του κατά τη διάρκεια του οργασμού. Η φαινυλαιθυλαμίνη λέγεται πως επάγει την έξαψη, την έλξη και την ευφορία. Επιπλέον, το κακάο περιέχει τρυπτοφάνη, την πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που προωθεί την αίσθηση της ευεξίας και της χαλάρωσης.

4. Σύκα: Τα σύκα θεωρούνται διεγερτικά από την αρχαιότητα, ενώ το “ανοικτό” σύκο προσομοιάζει στα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αναφέρονται ως το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, ενώ οι πρόγονοί μας τα θεωρούσαν ιερά και τα συσχέτιζαν με τον έρωτα και τη γονιμότητα.

3. Σκόρδο: Ναι, η μυρωδιά του είναι έντονη, αλλά το σκόρδο θα “ενισχύσει” τους άνδρες περισσότερο από κάθε τι άλλο. Το σκόρδο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή αλισίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη ροή του αίματος. Ενισχύστε λοιπόν τα πιάτα σας!

2. Στρείδια: Πρόκειται ίσως για την τροφή που έχει χαρακτηριστεί για τις αφροδισιακές της ιδιότητες περισσότερο από κάθε άλλη! Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που ευνοεί την παραγωγή σπέρματος και αυξάνει τη libido.

1. Μέλι: Το μέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βόριου, ενός ιχνοστοιχείου που βοηθά στο μεταβολισμό των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, των οιστρογόνων. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, της ορμόνης που ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τέλος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα ένζυμα και τα φυτοχημικά είναι επίσης ουσίες που οδηγούν στην υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου