24 Μαρ 2013

Μαστίχα, το δικό μας βάλσαμο.


Εδώ και 3.000 χρόνια, δηλαδή από τότε που έχουμε «καταγεγραμμένα» στοιχεία σχετικά με τις συνήθειες, ο άνθρωπος πασχίζει να ζει περισσότερο και καλύτερα. Δια μέσω 120 γενεών, μεταλαμπαδεύεται η γνώση και η εμπειρία αξιοποίησης των ιαμάτων της φύσης, οδηγώντας στα πιο σύγχρονα χρόνια – από τη δεκαετία του ’60 – στην ανάπτυξη νέων φάρμακων στο εργαστήριο μέσω της Εθνοφαρμακολογίας.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, ήταν η έμπνευση της φύσης που οδήγησε στην ασπιρίνη, προερχόμενη από τα φύλλα και το φλοιό της Ιτιάς, στην ανακάλυψη κάποιων αντιυπερτασικών
βασιζόμενα στην δράση ενός δηλητηρίου φιδιού, μυοχαλαρωτικών ουσιών, από επεξεργασία φυτών (βλ. Relief), αλλά και στο γνωστό Μπλε Χάπι κατά της Στυτικής Δυσλειτουργίας. Επίσης, μελετώντας τις συμπεριφορές των λαών και την επιδημιολογία εμφάνισης των νόσων, διαπιστώθηκε σχετικά πρόσφατα (80’s) ακόμα η αξία των ιχθυελαίων (Ω3) στην προφύλαξη από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της δικιάς μας Μαστίχας Χίου για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, αναγνωρίζονται ήδη από το 2,500 π.Χ. Σε όλη τη διάρκεια των ετών υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο, τον Διοσκουρίδη, αλλά και από τον Γαληνό, ο οποίος τον 2οαι. μ.Χ. εκθειάζει τις στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, και τη συνιστά στις φλεγμονές του στομάχου, εντέρου και του ήπατος.

Στα νεότερα χρόνια, προκύπτουν πολλά νέα κλινικά δεδομένα για την χρήση και αξιοποίηση των δακρύων της Μαστίχας των Μαστιχοφόρων Σχίνων της Χίου, που από το 1997 αποτελεί προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πιστοποιημένο από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), που είναι και ο επίσημος φορέας της.

Διερευνήθηκε η μοναδική της σύσταση (69 διαφορετικές δραστικές ουσίες) καθώς και ο μηχανισμός δράσης, ωστόσο κανένα εργαστήριο ή φαρμακευτική εταιρεία δεν μπόρεσε να προσομοιώσει την δράση της Μαστίχας ή να συνθέσει αντίστοιχο προϊόν. Ως γνωστό … η φύση είναι αμίμητη. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες δημοσιεύματα σε έντυπα και δικτυακά μέσα, αναδεικνύουν, μέσω κλινικών μελετών με κάψουλες μαστίχας, τη θεραπευτική αξία της Μαστίχας στη Λειτουργική Δυσπεψία και την Εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού, μέχρι και τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές, όπως και κατά της υψηλής χοληστερόλης, ιδιότητες.

Έγκυρα Ιατρικά Περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine και στο Journal of Ethnopharmacology, δημοσιεύουν αποτελέσματα κλινικών μελετών όπου τα θετικά και ευεργετικά αποτελέσματα της Μαστίχας στο γαστρεντερικό σύστημα, και όχι μόνο, είναι αδιάσειστα. Ύστερα από πολλές εργαστηριακές δοκιμές, σήμερα πλέον κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά οι mastihatherapy® caps, αυθεντική κεκαθαρμένη Μαστίχα Χίου 350mg σε μορφή κάψουλας, με τεκμηριωμένη δράση κατά των συμπτωμάτων της Λειτουργικής Δυσπεψίας.

Η Λειτουργική Δυσπεψία αποτελεί μια νοσολογία που εκδηλώνεται με πολλαπλά συμπτώματα, όπως είναι οι καούρες, πόνος στο στέρνο, αίσθημα φουσκώματος, μετεωρισμοί και γενική δυσφορία. Αφορά άμεσα και έμμεσα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού επηρεάζοντας αρνητικά την Υγεία αλλά και την Ποιότητα Ζωής των πασχόντων.
Λένε ότι ο «ο έρωτας» περνά από το στομάχι … Αν αναλογιστούμε τι άλλο περνά καθημερινά από το μεγάλο αυτό, κυριολεκτικά, χωνευτήρι, σε συνδυασμό και με το γνωστό «συνοδευτικό» στρες, θα κατανοήσουμε το γιατί οι περισσότεροι εξ’ ημών αντιμετωπίζουμε κάποια στιγμή γαστρεντερολογικά προβλήματα. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά η θεραπεία ΜΙΑ.

Οι κάψουλες mastihatherapy® caps, με βαθιές ρίζες θεραπευτικής αξίας και ασφάλεια τεκμηριωμένη διαχρονικά, έρχονται να δώσουν τη λύση στα ενοχλητικά και επώδυνα αυτά συμπτώματα της Λειτουργικής Δυσπεψίας. Η υιοθέτηση της συνταγογραφίας και η χρήσης τους από τους ειδικούς Γαστρεντερολόγους αλλά και την πλειονότητα των Υγειονομικών, παρά την πολύ πρόσφατη κυκλοφορία τους στην Ελληνική αγορά, επιβεβαιώνει πως η Μαστίχα Χίου είναι ό,τι σπουδαιότερο έχει να μας προσφέρει η Ελληνική Φύση και σίγουρα οι κάψουλες mastihatherapy® caps ό,τι σπουδαιότερο υπάρχει στο φαρμακοθεραπευτικό οπλοστάσιο του καθενός μας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος στο Facebook,www.facebook.com/Mastihatherapycaps.

Πέτρος Κασσαρτζιάν
Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων


Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου