26 Μαρ 2013

Ξύδι από ... σπίτι.


Νοστιμίζει το φαγητό, έχει πολλές οικιακές χρήσεις, σκοτώνει τα βακτήρια. Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη οφέλη έχει το ξύδι. Μπορεί να έχει έντονη μυρωδιά και να ενοχλεί αρκετούς, όμως πάντα χρειάζεται σε ένα νοικοκυριό. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην φτιάξουμε στο σπίτι το δικό μας ξύδι; Η διαδικασία για την παραγωγή ξυδιού είναι απλή και γρήγορη. Φτιάχνοντας το δικό σας ξύδι θα ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας και συγχρόνως θα αποφύγετε κάποια περιττά έξοδα του νοικοκυριού.

Βασικά στοιχεία
Σημαντική πληροφορία είναι πως το ξύδι είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης από βακτήρια του οξικού οξέος σε αλκοόλη. Αυτό μπορεί να φαντάζει πολύπλοκο, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Με την πάροδο των
χρόνων έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι ζύμωσης, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας και την αύξηση της παραγωγής σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή ξυδιού στο σπίτι σας δεν χρειάζεται επιστημονικές γνώσεις. Σας παρουσιάζουμε τρείς απλές και ενδιαφέρουσες εκδοχές για να φτιάξετε μόνοι σας, σπιτικό ξύδι.

Ξύδι από κρασί
Α) Πρόκειται για απλούστατη διαδικασία. Ρίξτε στο κρασί που έχετε στο σπίτι μαγιά ξυδιού και ζεστό νερό. Η μαγιά ξιδιού είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος του βαρελιού μας από το παλιό ξίδι. Τα σπιτικά κρασιά είναι συνήθως από 10-12 βαθμούς και για αυτό ρίχνουμε και τόση ποσότητα ζεστού νερού για να κατεβάσουμε τούς βαθμούς περίπου στους 7, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ξίδι μας.

Το σπιτικό ξύδι μπορεί να είναι λιγότερο διαυγές, είναι όμως ζωντανό καθώς περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οξοποίηση σε άλλα κρασιά. Σημαντική λεπτομέρεια είναι να μη σφραγίσετε το δοχείο που θα βάλετε το μείγμα και να φροντίσετε να αερίζεται καλά, ώστε να γίνουν οι ζυμώσεις φυσικά. H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι θα πρέπει να είναι από 18οC- 35οC.

Β) Εάν δεν υπάρχει το κατακάθι που αναφέραμε, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ξίδι για να φτιάξουμε το ξίδι μας. Εκτός αυτού απαιτούνται: ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι (κατά προτίμηση σπιτικό), ένα τουλουπάνι, ένα μακαρόνι (ή οποιοδήποτε ζυμαρικό) και αρκετή ποσότητα από ξηρό κρασί ανεξαρτήτως τύπου. Βάλτε το ξύδι σε ένα βάζο, δοχείο ή μπουκάλι. Στη συνέχεια προσθέστε το κρασί και κατόπιν το ζυμαρικό. Καλύψτε το δοχείο με το τουλουπάνι και αφήστε το σε σκοτεινό αλλά και δροσερό μέρος για αρκετό καιρό (4-6 εβδομάδες).

Ξύδι αρωματισμένο με ροδοπέταλα
Εάν θέλετε μια πιο ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας δοκιμάστε τη συγκεκριμένη συνταγή. Γεμίστε με ροδοπέταλα από κήπο ένα βάζο ή ένα μπουκάλι με φαρδύ στόμιο. Συμπληρώστε έως επάνω με ξύδι. Σφραγίστε το και αφήστε το στον ήλιο για περίπου ένα μήνα. Η στάθμη του ξιδιού θα κατεβαίνει σταδιακά γιατί μαραίνονται τα ροδοπέταλα. Όταν το ανοίξετε προσθέστε επιπλέον ξύδι. Η συνταγή αυτή ταιριάζει απόλυτα για dressing σε σαλάτες.


Πηγή:.4moms.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου