28 Μαρ 2013

«Ουραγός» η Ευρώπη στις εξαγωγές μελιού.


Αν και η παγκόσμια παραγωγή μελιού εμφανίζει αυξητική τάση, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις εξαγωγές μελιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μικρές, αποτελώντας για το 2011, μόλις, το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρουσίασε την κατάσταση στην
αγορά μελιού.

Με βάση τα στοιχεία του, η παγκόσμια παραγωγή μελιού, παρουσιάζει αυξητική τάση,  σύμφωνα με τα στοιχεία του  FAO,  το 2011 αγγίζει τους  1.636 χιλ. τόνους, αυξημένη κατά 5% περίπου από το 2010.


Στην παγκόσμια παραγωγή  μελιού σταθερά πρώτη δύναμη αποτελεί η Κίνα (446.000 τόνοι)  δεύτερη η Ε.Ε. (217.000 τόνοι)  και τρίτη η Τουρκία (94.000 τόνοι).

Όσον αφορά  την παραγωγή μελιού στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το έτος 2011 η Ισπανία, μακράν των άλλων χωρών έρχεται πρώτη (34.000 τόνοι) δεύτερη η Γερμανία (25.800 τόνοι) τρίτη Ρουμανία (24.000 τόνοι) τέταρτη η, Ουγγαρία με (19.800 τόνοι) πέμπτη η  Γαλλία (16.000 τόνοι), και  έκτη η Ελλάδα (14.300 τόνοι).

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές μελιού από την Ε.Ε. είναι μικρές αποτελούν για το έτος 2011  το 7% των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτες είναι  οι Ασιατικές χώρες με μερίδιο 32%  περίπου και ακολουθεί  η Νότια Αμερική με 30%.


Κύριες χώρες εισαγωγής μελιού στην Ε.Ε είναι η Κίνα και η Αργεντινή, ενώ οι εισαγωγές από την Αργεντινή παρουσιάζονται μειωμένες τα τελευταία χρόνια ενώ αυξάνονται οι εισαγόμενες ποσότητες από την  Κίνα.   Γενικά, πάντως, οι εισαγωγές μειώθηκαν το 2011  (147.326 τόνοι)  σε σχέση με το 2010 (148. 779 τόνοι).

Τιμές

Η  μέση τιμή εισαγωγής  μελιού στην Ε.Ε.  για το 2012 ήταν 2,09 €/κιλό. Η χαμηλότερη μέση τιμή (1,44 € /κιλό) σημειώνεται στις εισαγωγές από την Κίνα  και η υψηλότερη στις εισαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ( 8,89 €/κιλό).


Η μέση τιμή εξαγωγής του μελιού από την  Ε.Ε. το 2012 (11μηνο)   ήταν 5,12 €/κιλό. Γενικότερα οι εξαγωγές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχει έλλειμμα στο ισοζύγιο με το ποσοστό των εξαγωγών να παραμένει χαμηλό.

Σε ό, τι αφορά το ισοζύγιο στην Ε.Ε.  για το έτος  2011  σε σύγκριση με το 2010 σημειώνεται  μικρή αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν κατανάλωσης (0,70 κιλά/κεφαλή) και της αυτάρκειας (61,60 %)


Εξάλλου από την Ομάδα εργασίας των COPA – COGECA τέθηκε το ζήτημα των εισαγωγών από την Κίνα  (μεγάλες εισαγωγές σε πολύ χαμηλή τιμή) και  των ελέγχων στα σύνορα, με την επίτροπο, ν’ απαντά ότι βασίζονται στα στοιχεία των εισαγωγέων και ότι οι έλεγχοι στα σύνορα είναι αρμοδιότητα των Κ.Μ.

Αναφέρθηκε  επίσης στο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στα κράτη – μέλη και το οποίο θα βοηθήσει στη διασταύρωση των στοιχείων. Από την Ομάδα εργασίας των COPA – COGECA επισημάνθηκε ότι  το ερωτηματολόγιο είναι δύσχρηστο και  θα πρέπει να αναθεωρηθεί



Εθνικά Προγράμματα μελισσοκομίας

Με στόχο τη βελτίωση των γενικότερων συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας τα κράτη - μέλη καταρτίζουν εθνικό μελισσοκομικό πρόγραμμα για περίοδο τριών ετών Η Κοινότητα συμμετέχει στη χρηματοδότηση των μελισσοκομικών προγραμμάτων  με ποσοστό 50 % των δαπανών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρθηκε:

α) στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τη Ε.Ε. και στην πρόταση της Επιτροπής  να μην υπερβαίνει το 50% της συνολικής δαπάνης για να δοθεί η δυνατότητα σε Κ.Μ. που επιθυμούν  να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερο ποσοστό το συνολικό κονδύλι. Σημείωσε ότι κάποια  Κ.Μ. ανησυχούν  ότι θα υπάρξει μείωση των κονδυλίων ενώ κάποια άλλα  είπαν ότι μπορούν να προσθέσουν ακόμη περισσότερο χρήματα.

β) στην δυνατότητα τα επιλέξιμα μέτρα  να  εγκρίνονται από την Επιτροπή με εκτελεστικές πράξεις.

Απόψη ΠΑΣΕΓΕΣ

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ,  τόνισε ότι  θα πρέπει να διατηρηθούν στον κανονισμό τα  6 επιλέξιμα μέτρα, καθότι αποτελούν ένα σταθερό πλαίσιο για την κατάρτιση των εθνικών προγραμμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη  σημαντικότητα των προγραμμάτων   τόσο για τους μελισσοκόμους όσο και για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα αύξησης της συμμετοχής της κοινοτικής  χρηματοδότησης.



Η γνώμη της EFSA σχετικά με τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών  στις μέλισσες

Κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο αύξηση της θνησιμότητας των μελισσών. Αυτό προκάλεσε όπως είναι φυσικό σοβαρές ανησυχίες και αρκετές έρευνες πραγματοποιήθηκαν για να ανακαλυφθούν οι αιτίες της θνησιμότητας.


Στις 16 Ιανουαρίου 2013, η EFSA[1] δημοσίευσε τα συμπεράσματα  για  3 νεονικοτινοειδή (thiamethoxam, Clothianidin, Imidacloprid). Η EFSA αξιολόγησε τις συγκεκριμένες εγκεκριμένες χρήσεις στην επεξεργασία σπόρων  σε όλες τις καλλιέργειες στην ΕΕ (πάνω από 20) και διαπίστωσε υψηλό κίνδυνο για τις μέλισσες όσον αφορά την έκθεση σε σκόνη σε  καλλιέργειες, όπως  καλαμπόκι, σιτηρά  ηλίανθο και  σε κατάλοιπα  σε γύρη και νέκταρ σε καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη και ο ηλίανθος


Σε επίπεδο κρατών – μελών  η: Ιταλία και η Γερμανία ανέστειλαν την επεξεργασία σπόρων με νεονικοτινοειδή στον αραβόσιτο. η Σλοβενία ανέστειλε όλες τις επεξεργασίες σπόρων με νεονικοτινοειδή.  Η Γαλλία ανακάλεσε  την άδεια του CRUISER OSR (που περιέχει thiamethoxam) για  επεξεργασία  σπόρων ελαιοκράμβης και ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο.


Στα πλαίσια αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε:


1) Τροποποίηση των όρων της έγκρισης των 3 νεονικοτινοειδών  (clothianidin, thiamethoxam και imidacloprid), προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν αυτές τις  δραστικές ουσίες  μόνο στις μη ελκυστικές για τις μέλισσες καλλιέργειες και  τα χειμερινά σιτηρά


2) Απαγόρευση (με κανονισμό της Επιτροπής) της  πώλησης και χρήσης  σπόρων που έχουν επεξεργαστεί  με  φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τις εν λόγω δραστικές ουσίες. Η διάταξη  αυτή δεν θα ισχύει για επεξεργασία σπόρων  φυτών μη ελκυστικών για τις μέλισσες και χειμερινών σιτηρών.

Και τα δύο μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2013. Επανεξέταση των δύο μέτρων από την Επιτροπή  μετά από 2 χρόνια.

Περιορισμό της χρήσης σε επαγγελματίες χρήστες (απαγόρευση των πωλήσεων για από ερασιτέχνες χρήστες).


Η ομάδα των COPA COGECA   ευχαρίστησε την Ε.Ε. που πήρε θέση για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο οι μελισσοκόμοι περίμεναν χρόνια και τονίστηκε ότι η ομάδα  αναμένει πολύ περισσότερα να γίνουν


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν υπήρξε ειδική πλειοψηφία  στη μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων (SCFCAH) [2], ούτε κατά ούτε υπέρ της πρότασης της Επιτροπής. Η υπόθεση είναι σε  ακόμη  εκκρεμότητα με πιθανή την  εφαρμογή των μέτρων που προτείνει  η  Επιτροπή  έως την 1η  Ιουλίου 2013.


Παρούσα κατάσταση σχετικά για τα  MRLs στα κτηνιατρικά φάρμακα


Από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής  έγινε αναφορά στο έγγραφο συζήτησης της ομάδας εργασίας   του Codex Alimentarius σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό   ΑΟΚ κτηνιατρικών φαρμάκων στο μέλι.


Υπάρχουν δύο ομάδες εργασίας του Codex Alimentarius. Η επόμενη  συνάντηση θα γίνει τον Αύγουστο  του 2013, αλλά είναι γεγονός ότι το  θέμα αυτό είναι πολύπλοκο   και δεν υπάρχουν προς το παρόν  εξελίξεις.


Επισημάνθηκε επίσης η πρόταση της ομάδας των COPA-COGECA που είχε γίνει σε συνεργασία με τη FEEDM. Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του κανονισμού 470/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καθορισμό ορίων καταλοίπων των φαρμακολογικά δραστικών ουσιών στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οι COPA-COGECA (σε συνεργασία με τη FEEDM) πρότειναν διαφορετικά σημεία αναφοράς για τις διάφορες οικογένειες αντιβιοτικών. Οι τιμές δε αυτές λαμβάνουν υπόψη μόνο την περιβαλλοντική μόλυνση.


Από την πλευρά των βιομηχανιών τονίστηκε  ότι  μετά από χρόνια αναμονής παραμένουμε στο ίδιο σημείο  και  ζήτησε πολύ χαμηλά MRL για το μέλι.



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου