28 Μαρ 2013

Στα 9.500 στρέμματα η φετινή καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία.


Τα ίδια περίπου στρέμματα πρώιμου καρπουζιού με πέρσι, καλλιέργησαν τελικά – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – οι παραγωγοί της Ηλείας. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν αγρότες από την περιοχή η φύτευση ολοκληρώθηκε και σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να αφαιρεθούν τα νάυλον που έχουν υπό κάλυψη το προϊόν. Κανονικά εξελίσσεται
η καλλιέργεια και στην Ηλεία (πρώιμο καρπούζι θερμοκηπίου) όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑγροΤύπου φέτος παρουσιάζει στρεμματική αύξηση της τάξεως του 20%. Ειδικότερα, στην Τριφυλία τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι περίπου 8.000 ενώ στην Ηλεία φθάνουν τα 1.500 στρέμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι φυτεύσεις και στη Λάρισα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα φυτά. Φαίνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ευνοϊκές χωρίς βροχοπτώσεις και υψηλές υγρασίες. Εκτιμάμε, ότι φέτος δεν θα έχουμε προσβολές από παθογόνα το οποίο θα επιβάρυνε το κόστος προστασίας της παραγωγής. Επίσης δεν έχουμε ζημιές από μη παρασιτικής φύσεως αίτια και συγκεκριμένα από τις καιρικές συνθήκες».
Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο η φύτευση έχει ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα καρπούζια είναι ακόμα υπό κάλυψη και εκτιμούμε ότι σε περίπου 10 με 15 ημέρες θα οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να ξεσκεπάζουν. Τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί είναι ίδια περίπου με πέρσι και κυμαίνονται στα περίπου στα 7.000 - 8.000».

Ηλεία
Την ίδια στιγμή παραγωγοί από την Ηλεία μας ενημερώνουν για την στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό που φθάνει το 20% ενώ προσθέτουν ότι η προτίμηση φέτος όπως και πέρσι είναι στα μακρόστενα καρπούζια (βαρέλες) και ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών είναι αυτής της ποικιλίας.

Πολύ καλή χρονιά η περσινή για την Ηλεία και τη Λάρισα
Για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας σχετικά με το 2012 που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές (2010 - 2011) είδαν επιτέλους τους κόπους τους να ανταμείβονται. Θετικά εξελίχθηκε η περσινή χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της καλλιέργειες το 2012 απήλαυσαν καλές τιμές. Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού – όπως μας αναφέρουν – την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές. «Οι τιμές πέρσι ξεκίνησαν από 30 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με το 2011 ήμασταν κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου