28 Μαρ 2013

Στην πόρτα του Μαξίμου ο φάκελος της Eλληνικής Bιομηχανίας Ζάχαρης.


Σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα κριθεί το μέλλον και, κατά πάσα πιθανότητα, ο νέος ιδιοκτήτης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Παρά τις φήμες περί ματαίωσης του διαγωνισμού που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στα μέσα ενημέρωσης (κυρίως του διαδικτύου), οι πληροφορίες του Agronews επιμένουν ότι όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά, αντίθετα, μέσα στις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να «κλείσει» οριστικά με σχετική ανακοίνωση του εκκαθαριστή της ΑΤΕbank.


Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί ματαίωσης του διαγωνισμού, ωστόσο δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται με βάση τις πληροφορίες.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το θέμα έχει φύγει πλέον από τα "χέρια" του κ. Νίκου Μαράντου και των αξιολογητών οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία των φακέλων και έχουν παραδώσει τις τελικές εισηγήσεις τους στους πολιτικούς προϊσταμένους τους στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cristal Union διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα, δεδομένου ότι η γαλλική πλευρά -πέρα από την οικονομοτεχνική και επιχειρηματική διάσταση της πρότασή της- έχει περισσότερα πολιτικά ερείσματα στο Μαξίμου. Στο "παιχνίδι", πάντως, μέχρι τέλος βρίσκονται και οι Πολωνοί της Polski Cukier.

Yπενθυμίζεται ότι αμφότεροι οι βασικοί "μνηστήρες" προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας, ουσιαστικά, την κάθε μετοχή στα 1,25 ευρώ, όσο, δηλαδή, διαπραγματευόταν ο τίτλος της εισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο, την περίοδο της υποβολής των προσφορών. Προσφορές για το 82,33%της εισηγμένης έχουν υποβάλει, επίσης, η Litex Commerce από τη Βουλγαρία και η Sunoko από τη Σερβία. στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά ανανέωσαν για έναν ακόμη μήνα τις εγγυητικές επιστολές τους, οι οποίες έληξαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ επίκειται και η ανανέωση για ένα μικρό χρονικό διάστημα και της δανειακής σύμβασης με την Τράπεζα Πειραιώς, για το δάνειο των 130 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό λήγει στις 31 Μαρτίου.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία πώλησης - οι οποίες είναι γεγονός ότι δημιουργούν προβλήματα στην ΕΒΖ, τους πελάτες αλλά και τους παραγωγούς που δε μπορούν να σχεδιάσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα- ,  πηγές της Agrenda εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην ΕΒΖ θα «τρέξουν» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς μόλις ο εκκαθαριστής της ΑΤΕbank, Ν. Μαράντος «ξεμπερδέψει» οριστικά με την έτερη «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια του, αυτή της ΣΕΚΑΠ.  Για την ιστορική καπνοβιομηχανία, όπως έχουν γράψει το Agronews και η Agrenda, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και μέσα στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και ώρες, θα ανακοινωθεί η μεταβίβασή της στον Ιβάν Σαββίδη.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου