24 Μαρ 2013

Οι “καλοί” και οι “κακοί” υδατάνθρακες.


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στους “καλούς” και τους “κακούς” υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο λευκό ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού σας βάρους, αλλά και του κινδύνου που διατρέχετε για χρόνια νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα ολικής άλεσης δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν στη
διατήρηση της καλής υγείας, εφοδιάζοντας τον οργανισμό σας με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή ενέργειας για το σώμα. Το γαστρεντερικό σύστημα μετατρέπει του υδατάνθρακες σε γλυκόζη και σε αυτήν τη μορφή τους “χρησιμοποιεί” το σώμα. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες – στους απλούς και τους σύνθετους. Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά και τα αναψυκτικά, ενώ οι σύνθετοι στα ολικής άλεσης δημητριακά.

Ο γλυκαιμικός δείκτης κατηγοριοποιεί τους υδατάνθρακες ανάλογα με το πόσο γρήγορα και σε ποιο ποσοστό απορροφώνται από το σώμα. Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι το λευκό ψωμί, προκαλούν γρήγορη και υψηλή αύξηση του ζαχάρου στο αίμα, ενώ τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά, απορροφώνται πιο αργά και προκαλούν ηπιότερες αλλαγές στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα. Δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν συσχετισθεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παχυσαρκίας, υπογονιμότητας και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους.

Ακολουθήστε τις επόμενες 5 συμβουλές για να εντάξετε τους “καλούς” υδατάνθρακες στο καθημερινό σας διαιτολόγιο:

1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ολικής άλεσης δημητριακά. Δοκιμάστε να καταναλώσετε την απλή βρώμη σε ζεστό γάλα, θα νιώσετε αμέσως υπέροχα.

2. Καταναλώστε αποκλειστικά ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ.

3. Περιορίστε τις πατάτες. Προτιμήστε το καστανό ρύζι, το πλιγούρι ή τα μακαρόνια ολικής άλεσης.

4. Προτιμήστε τα φρούτα από τους χυμούς. Ένα πορτοκάλι περιέχει τη διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με ένα ποτήρι φυσικό χυμό.

5. Επιστρατεύστε τα όσπρια. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων που απορροφώνται πολύ αργά από το σώμα.

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


Πηγή:www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου