28 Μαρ 2013

Ανησυχία παρά την πτώση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων.


Μείωση παρουσίασαν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των τροφίμων, εξακολουθώντας ωστόσο να είναι πολύ υψηλές, όπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με την Τράπεζα, η μειωμένη ζήτηση των σιτηρών ώθησε στην πτώση των τιμών.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων της Παγκόσμιας
Τράπεζας έδειξε ότι η τιμή του σιταριού μειώθηκε κατά 11%, της ζάχαρης κατά 10% και του καλαμποκιού κατά 6%, κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων παραμένουν μόλις 9% κάτω από υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012. «Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, συμβάλει σημαντικά στις υψηλές τιμές των προϊόντων εξαιτίας της αύξησης του κόστους των μεταφορών.

Ο αγώνας για την  καταπολέμηση της φτώχειας, δήλωσε η Τράπεζα και η χαμηλότερη ζήτηση από μια απότομη πτώση στη χρήση των ζωοτροφών σε σιτάρι και η μείωση στην κατανάλωση καλαμποκιού για αιθανόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν τις τιμές προς τα κάτω.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές έχουν αυξήσει επίσης τις ελπίδες της καλύτερης προσφοράς καλλιεργειών για το 2013.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν μόνο το 9% κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2012, είπε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτό σημαίνει ότι παρά τις συνεχείς μειώσεις, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και πολύ κοντά στο ιστορικό κορυφές τους," τονίζει η Τράπεζα.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι λιγοστές βροχές στην Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία δημιουργούν αμφιβολίες για προμήθειες κατά τους επόμενους μήνες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί επίσης για τρεις διαδοχικούς μήνες, οι οποίες θα μπορούσαν  να σταθμίσουν τις τιμές των τροφίμων, λόγω της αύξησης του κόστους των μεταφορών.

Μια ανάληψη σε συσσωρευμένα αποθέματα ρυζιού της Ταϊλάνδης, που υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια τόνους - που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του συνόλου των συναλλαγών ρυζιού στον κόσμο - μπορεί να είναι αποσταθεροποιητικό για τις αγορές τροφίμων,  πρόσθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα.


Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου