30 Μαρ 2013

Κούρεμα 5% των άμεσων ενισχύσεων για τους αγρότες το 2013 ζητά η Κομισιόν.


Με αφορμή την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ και τα μέτρα στήριξης της αγοράς (ΚΟΑ) για το 2014 θα περιλαμβάνουν υψηλότερα ποσά από τον προσωρινό κοινοτικό προϋπολογισμό, που συμφώνησαν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ, η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά να γίνει «κούρεμα» 5% στην ενιαία ενίσχυση, για να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες θα παραμείνουν
εντός του ορίου του προϋπολογισμού. Η πρόταση αφορά τις άμεσες ενισχύσεις του 2013 (Ι Πυλώνα), με βάση το ΟΣΔΕ που θα υποβληθεί από τους αγρότες τον Μάιο του 2013 και οι οποίες καταβάλλονται συνήθως με προκαταβολή το Νοέμβριο και εξόφληση το Δεκέμβριο του 2013 (που πληρώνονται όμως από τον προϋπολογισμό του 2014 της ΕΕ). Η πρόταση της Επιτροπής αφορά ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το ΥπΑΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα, μας ανέφεραν ότι «ουσιαστικά δεν βγαίνουν τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού για αυτό και προχώρησε η Κομισιόν σε αυτό το μέτρο. Εξαιρείται όμως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών, γιατί με την ισχύουσα ΚΑΠ (2007-2013) από τη δημοσιονομική πειθαρχία εξαιρούνται οι αγρότες που εισπράττουν ενισχύσεις μέχρι 5.000 ευρώ».
Και προσθέτουν ότι «στη χώρα μας αυτή τη στιγμή ποσοστό 87% των αγροτών εισπράττουν ενιαία ενίσχυση μέχρι 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν από τις περικοπές. Το «κούρεμα» σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας θα εφαρμοστεί στο 14% των Ελλήνων αγροτών. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε το όριο των 5.000 ευρώ και στη νέα ΚΑΠ (2014-2020)».

Η περικοπή αυτή έρχεται μετά από την συμφωνία που έκαναν οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ του 2014-2020, που είναι 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι η Κομισιόν είχε προγραμματίσει. Οι περικοπές των αγροτικών ενισχύσεων δεν θα ισχύσουν για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013. Αν όχι, η Κομισιόν έχει την εξουσία να καθορίσει το ποσοστό αναπροσαρμογής. Η Κομισιόν θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις της για τις δαπάνες αγοράς και πληρωμής και, εάν είναι απαραίτητο, θα προτείνει αναπροσαρμογή του ποσοστού της δημοσιονομικής πειθαρχίας το φθινόπωρο του 2014, που θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Συμβούλιο, την 1η Δεκεμβρίου.

Copa-Cogeca: Σοκ η πρόταση της Επιτροπής για τους αγρότες

Η πρόταση αυτή της Επιτροπής έφερε αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, που επέκριναν τη μείωση των άμεσων ενισχύσεων των αγροτών της ΕΕ το 2013. Όπως υποστηρίζουν, η περικοπή δεν είχε προγραμματιστεί και θα θέσει σε κίνδυνο τις σημαντικές αποφάσεις επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει από τους αγρότες για το 2013.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca κ. Pekka Pesonen, «οι αγρότες έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις για το έτος 2013 και δεν είχαν λάβει υπόψη αυτή τη νέα περικοπή. Έρχεται ως ένα πλήρες σοκ. Με τις τιμές της αγοράς μόλις καλύπτουν το κόστος παραγωγής, είναι το τελευταίο πράγμα που οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί χρειάζονται. Το εισόδημα των αγροτών είναι ήδη το μισό του επιπέδου των μέσων αποδοχών και πολλοί, ειδικά στις χώρες του Νότου, που πλήττονται άσχημα από την τρέχουσα οικονομική ύφεση.
Με σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν στην ΕΕ γεωργικών ειδών διατροφής, αυτή η τελευταία κίνηση απειλεί την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ και την εμβάθυνση της κρίσης στις αγροτικές περιοχές. Καλώ τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της ΕΕ να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή και να διασφαλίσουν ένα ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, για ένα βιώσιμο τομέα ειδών διατροφής που θα ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των τροφίμων».

Σταύρος Παϊσιάδης

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου