30 Μαρ 2013

Μέχρι το Μάιο ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εξαγωγές ελληνικού μήλου. Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η αγορά.


Με ομαλούς ρυθμούς κινείται η απορρόφηση των ελληνικών μήλων, παρά την μείωση της καταναλωτικής δυνατότητας του Έλληνα. Η καλή πορεία του ελληνικού προϊόντος – σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και άνθρωποι της αγοράς – οφείλεται στην ζήτηση για εξαγωγές. Οι μεγαλύτερες εξαγωγές ελληνικού κόκκινου μήλου και φέτος έχουν γίνει στην Αίγυπτο ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες
σημαντικές εξαγωγές προς το Ιράκ, το Ισραήλ αλλά και τα Βαλκάνια. Σχετικά με το πράσινο μήλο οι σημαντικότερες εξαγωγές έγιναν και συνεχίζουν προς τη Ρωσία. Μιλώντας με παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας ενημέρωσαν ότι οι τελευταίες εξαγωγές θα ολοκληρωθούν τον Μάιο (Πήλιο - Λάρισα), ενώ για παράδειγμα στην Καστοριά ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τις τιμές αυτές παραμένουν σταθερές.

Πήλιο
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: «Η απορρόφηση των μήλων είναι ομαλή παρά την μείωση της καταναλωτικής δύναμης του Έλληνας λόγω της κρίσης και κυρίως στις ακριβότερες κατηγορίες. Ωστόσο η εξαγωγές πήγαν καλά με σημαντική αποσυμφόρηση από μεγάλες ποσότητες μήλων. Εμείς σαν Ζαγορά θα πουλάμε έως τα τέλη Μαΐου ενώ πέρσι ολοκληρώσαμε στα μέσα Απριλίου (την περσινή χρονιά είχαμε μειωμένη παραγωγή).
Όσον αφορά τις τιμές ο κ. Βαλασσάς μας ενημερώνει: «Τις τιμές χονδρικής τις κρατάμε στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα για τα κόκκινα μήλα μεγέθους μεγαλύτερου από 75 χιλιοστά η τιμή είναι στα 1,30 ευρώ το κιλό το μονόσειρο τελάρο και στα 1,25 ευρώ το κιλό χύμα. Το μικρότερο μέγεθος από 70-75 χιλιοστά πωλείται στα 0,85 ευρώ το κιλό και το μέγεθος των 65-70 χιλιοστών στα 0,80 ευρώ το κιλό. Η χρονιά φέτος είχε σοβαρές δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν ως προς τους ρυθμούς απορρόφησης και ως προς την πίεση για μείωση των τιμών κυρίως στις ακριβότερες κατηγορίες. Όλα αυτά όμως ήταν αναμενόμενα λόγω της οικονομικής κρίσης».

Καστοριά
Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρο στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι: «Έχουν μείνει 4 – 5 φορτία (100 τόνων συνολικά) τα οποία θα φύγουν για Αίγυπτο την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου για να ολοκληρωθεί η χρονιά».
Ζητώντας του να κρίνει συνολικά την εμπορική χρονιά που ολοκληρώνεται ο κ. Μωυσίδης μας αναφέρει: «όσο θα υπάρχουν εξαγωγές τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά, διότι δεν θα υπάρχει το “τσαλαπάτημα” από τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι και η επόμενη θα είναι μια καλή χρονιά, ωστόσο θα πρέπει τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να μάθουν να πληρώνουν τους παραγωγούς.

Αγιά Λάρισας
Όσον αφορά την πορεία της αγοράς για τα μήλα της Αγιάς στην Λάρισα ο παραγωγός, κ. Χαράλαμπος Χατζηκομίτσας μας τονίζει: «Τα μήλα θα “φύγουν” φέτος. Αυτό είναι σίγουρο. Οι τιμές παραμένουν σταθερές στα 8 με 9 ευρώ την κλούβα (τα 17 κιλά). Τα δικά μας μήλα εξάγονται σε Αραβικές χώρες αλλά και την Ρωσία η οποία έχει προτίμηση στο πράσινο μήλο. Για την νέα χρονιά δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτιμήσεις. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο της ανθοφορίας (είμαστε στο μπουμπούκιασμα). Φαίνεται ότι τα δέντρα έχουν αρκετό καρπό αλλά αυτή την περίοδο φυσάει λίβας που δεν ευνοεί την καλλιέργεια. Όλα θα εξαρτηθούν από τον καιρό».

Κοζάνη
Παραγωγοί από την Κοζάνη αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, ότι η εμπορική χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν αρκετά καλή. Μάλιστα εν αντιθέσει με τις άλλες περιοχές τα προϊόντα της περιοχής διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά. Στην περιοχή συγκομίστηκαν περίπου 16.000 τόνοι. Οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση έφθαναν τα 69 λεπτά/κιλό ενώ κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά/κιλό.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου