27 Μαρ 2013

Δεν θα μας φάνε το ψωμί τα βιοκαύσιμα.


Το κρέας ή το βιοντίζελ πυροδότησαν τις δύο ανατιμήσεις στα τρόφιμα; Η απάντηση στο συνέδριο του ΣΒΙΒΕ.


Αυτό ήταν το δίλημμα που «άνοιξε» το 1ο Συνέδριο για τα Βιοκαύσιμα «Με το βλέμμα στο 2020» που διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (Σ.ΒΙ.Β.Ε.) και του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν η
Agrenda.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Χαρακόπουλος, εξήγησε πως η άνοδος που σημείωσαν τα βιοκαύσιμα 1ης γενιάς, οδήγησε στη στροφή προς τις ενεργειακές καλλιέργειες μειώνοντας έτσι την παραγωγή τροφίμων. Αυτό με τη σειρά του αύξησε τις τιμές των προϊόντων και δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη διατροφική επάρκεια.

Την άποψη αυτή όμως ο πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Σωτήρης Φώλιας, φάνηκε διστακτικός να υιοθετήσει. Ο ίδιος κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη της τιμής του σογιέλαιου – η τιμή του είχε μεγάλες αυξομειώσεις τη στιγμή που η παραγωγή σημείωνε αύξηση- επεσήμανε πως οι ενεργειακές καλλιέργειες πάνε παράλληλα με την παραγωγή ζωοτροφών και πως η χρήση των παραπροϊόντων τους τελικά συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων. Αυτό που τα τελευταία χρόνια, κατά τον Φώλια, εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων είναι η μεγάλη αύξηση στη ζήτηση του κρέατος που προήλθε από χώρες όπως η Κίνα. Ενδεικτικό πάνω σε αυτό είναι άλλωστε το γεγονός πως για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτείται η χρήση 8 κιλών ζωοτροφής.

Όπως και να’ χει τα βιοκαύσιμα αποτελούν μια ευκαιρία ανασυγκρότησης της οικονομίας μιας χώρας, όπως υποστήριξε ο Αντώνης Γερασίμου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας. Τα καύσιμα αυτά δημιουργούνται από βιομάζα, και η διαθέσιμη βιομάζα στην Ελλάδα συνίσταται από 7.500.000 περίπου τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών και 2.700.000 περίπου τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας, τα οποία κάθε χρόνο ισοδυναμούν ενεργειακά με 3-4 εκατ. κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας.

Και σε αυτά χώρια οι ενεργειακές καλλιέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει ανεκμετάλλευτα περίπου 4.000.000 στρέμματα και δε θα χρειαστεί να κόψει δάση όπως γίνεται στην Αργεντινή ή την Ινδονησία, τόνισε ο Φώλιας.

Υπέρ των βιοκαυσίμων τάσσεται και η ευρωπαϊκή αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση Copa Cogeca, με την Dominique Dejonckheere να υποστηρίζει πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα βιοκαύσιμα προσφέρουν 48.000 θέσεις εργασίας, σημειώνουν ετήσιο τζίρο 12.2 δισ. ευρώ και προωθούν την καινοτομία.

 Σήμερα βέβαια δεδομένου του πεπερασμένου των πόρων, η τεχνολογία περνάει προς τη 2η και 3η γενιά βιοκαυσίμων με την αξιοποίηση υπολειμμάτων, απορριμμάτων ή μικροφύκη, όπως ενημέρωσε το κοινό η Στέλλα Μπεζεργιάννη, ερευνήτρια, για την οποία η νέα γενιά βιοκαυσίμων είναι μονόδρομος.

Έρχονται ντόπιοι σπόροι ενεργειακών φυτών
Στο ζήτημα των ενεργειακών καλλιεργειών, ωστόσο, πολύ σημαντική είναι η παράμετρος των εισροών με τη λίπανση και τη ζιζανιοκτονία, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Ποντίκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων, ο οποίος δήλωσε την πρόθεση της Ένωσης να εισέλθει σε εγχώρια σποροπαραγωγή σπόρων σποράς για ενεργειακές καλλιέργειες. Στο διάγραμμα που παρουσίασε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στο κόστος  παραγωγής του ηλίανθου έχει το νερό και η λίπανση.

Ομαλή μετάβαση στα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς
Η οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση του ενεργειακού κλάδου είναι τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων, ενώ ακόμη και για την παραγωγή βιοκαυσίμων επιδίδεται σε εισαγωγή πρώτων υλών.

Γι΄αυτό και κατά τον Μ. Χαρακόπουλο στόχος πλέον αποτελεί η μείωση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας με τη στροφή προς πιο «υγιεινά» καύσιμα αλλά παράλληλα και η μείωση της εξάρτησης των εισαγωγών, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει δικές της πρώτες ύλες.

Βέβαια το γεγονός πως η χώρα μας κατατάσσεται 18η στην ευρωπαϊκή παραγωγή βιοκαυσίμων, τη στιγμή που οι τελευταίες πέντε χώρες της κατάταξης δεν παράγουν καν βιοκαύσιμα, δεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα.

Έτσι, για παράδειγμα, από τους 470.000 τόνους βρώσιμων λαδιών στην Ελλάδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή της νέας γενιάς βιοκαυσίμων, ανακτάται μόνο το 5%. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, και η αγορά βιοκαυσίμων γενικότερα, τόνισε ο Φώλιας είναι η έρευνα για την ομαλή μετάβαση από τα βιοκαύσιμα της 1ης γενιάς στα βιοκαύσιμα 2ης ή 3ης.

Και μια τέτοια έρευνα ήδη τρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που καταγράφει τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες με στόχο την επιβολή δασμών στο μέλλον, και ενισχύοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή. Στην έρευνα επίσης επαφίεται για την ανακάλυψη νέων εφαρμογών στα βιοκαύσιμα, όπως η χρήση του βιοντίζελ στις αερομεταφορές, και η σταδιακή απεξάρτηση από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020

Ολοκληρώθηκε τo 1ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο «Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020» που οργάνωσε στο ξενοδοχείο Χίλτον με μεγάλη επιτυχία ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (Σ.ΒΙ.Β.Ε.).

Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 150 και ανάμεσά τους ήταν πολλοί νέοι, οι οποίοι αναζητούσαν να ακούσουν κάτι διαφορετικό για την ανάπτυξη αυτής της χώρας, κάτι καινοτόμο. Ο Σύνδεσμος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το 1ο Συνέδριό του εγκαινιάζει μια σειρά ετήσιων συνεδρίων, τα οποία σκοπεύουν να αποτελέσουν ένα forum ανοιχτής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα ζητήματα του κλάδου των βιοκαυσίμων.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, κύριος Σωτήρης Φώλιας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχει ο κλάδος για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα μας. «Είναι μια από τις ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης χωρίς καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η Ελλάδα έχει τις προοπτικές να αναδείξει ένα ανανεώσιμο καύσιμο που θα δίνει διέξοδο στους Έλληνες αγρότες, διατηρώντας όλη την προστιθέμενη αξία τους εντός της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στη μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Το 1,6% της παγκόσμιας παραγωγής λαδιού πηγαίνει για την παραγωγή βιοκαυσίμου. Η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ στον τομέα αυτό, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε 6 εκ. αειφόρα ακαλλιέργητα στρέμματα.

Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Principal Administrator της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Δρ. Κυριάκος Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι τα βιοκαύσιμα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των κλιματικών και ενεργειακών προκλήσεων, ιδιαίτερα τα προηγμένα βιοκαύσιμα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τάσεις και οι προοπτικές στην Ευρώπη και παγκοσμίως και συζητήθηκαν πολιτικές ανάπτυξης.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, των υπουργείων, ερευνητές, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι.

Είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια στην Ελλάδα για την αποτύπωση του πλαισίου της λειτουργίας του κλάδου με στόχο την ανάπτυξή του με εξωστρέφεια και με εστίαση στην καινοτομία.

Βαρδαλαχάκη Γιάννα

Πηγή:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου