23 Μαρ 2013

Kαθημερινές συνήθειες για να γίνετε... επτάψυχοι.


Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση τα ονομάζει Life's Simple 7 και είναι απλές καθημερινές συνήθειες ζωής που εξασφαλίζουν την υγεία της καρδιάς, ενώ την ίδια στιγμή κρατάνε μακριά τον καρκίνο.

Τα αναμφίβολα οφέλη τους για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση
«Circulation». Η σχετική έρευνα διεξήχθη από τη Λάουρα Ράσμουσεν-Τόρβικ, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και τους συναδέλφους της. Επί της ουσίας, πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση όλων των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί στα πλαίσια της πολυετούς μελέτης «Atherosclerosis Risk in Communties». Στόχος της μελέτης, η οποία διήρκεσε από το 1987 μέχρι το 2006 και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 13.000 ασθενείς, ήταν να εντοπίσει την αιτιοπαθογένεια της αθηροσκλήρωσης. Τα συμπεράσματα συνοψίζονται στις εξής επτά συμβουλές:

1. Να είστε δραστήριοι. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

2. Να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας. Τα επίπεδά της θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από 200 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου.

3. Να τρώτε ποιοτικά. Εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και με άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρι.

4. Να προσέχετε την αρτηριακή σας πίεση. Θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 120/80.

5. Να χάσετε βάρος. Ο ΔΜΣ θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από 25.

6. Να μειώσετε τη γλυκαιμία. Το σάκχαρο νηστείας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 100, τιμή που μπορείτε να την πετύχετε αποφεύγοντας σακχαρούχα ροφήματα, καραμέλες, σοκολάτες και άλλα γλυκά.

7. Να κόψετε το κάπνισμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση, σημασία δεν έχει το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά το αποτέλεσμα. Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτό αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, μαζί με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Στην ίδια ανασκόπηση οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υιοθετήσει τέσσερις από τις εφτά παραπάνω οδηγίες είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο, ενώ γι' αυτούς που είχαν ακολουθήσει τις έξι από τις εφτά το αντίστοιχο ποσοστό είχε αυξηθεί σε 51%.

Το διαβάσαμε στο Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου