30 Μαρ 2013

Τα καροτενοειδή δίνουν λαμπερό χρώμα στο δέρμα.


Μελέτη του Πανεπιστημίου του St Andrews, στη Σκωτία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», έδειξε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στην καθημερινή διατροφή ορισμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (carotenoids), το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά. Φροντίστε λοιπόν να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα – με πρώτη προτεραιότητα τα ακτινίδια, τα καρότα και τις ντομάτες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές τα καροτενοειδή (γράφονται και ως καροτινοειδή) είναι χρωστικές ουσίες, οι οποίες αφθονούν στα φρούτα και τα λαχανικά, προσδίδοντάς τους το χαρακτηριστικό κίτρινο ή/και κόκκινο χρώμα τους. Τα καροτενοειδή υπάρχουν επίσης σε όλες τις στοιβάδες του
ανθρώπινου δέρματος. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες καροτενοειδών, με πιο γνωστά την βήτα-καροτίνη και την λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που ανήκουν στα πιο καλά μελετημένα καροτινοειδή και έχουν συσχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία.

Φρούτα, λαχανικά και δέρμα

Στη μελέτη, ο δρ Ρος Ουάιτχεντ, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικών & Βιολογικών Επιστημών του StAndrews, και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν κατ’ αρχήν την επίδραση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην χροιά του δέρματος 35 φοιτητών τους, ηλικίας 18 έως 25 ετών. Οι 14 από τους εθελοντές ήταν άντρες.

Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και τρεις και έξι εβδομάδες αργότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε δερματικά τεστ και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής με 63 ερωτήματα, τα 10 εκ των οποίων αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρουσίασαν ένταση της φυσικής κόκκινης και κίτρινης χροιάς του δέρματός τους.

Στην πραγματικότητα, η προσθήκη 2,9 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, επί έξι εβδομάδες, ήταν αρκετές για να μοιάζει το δέρμα τους πιο ροδοκόκκινο, ενώ με 3,3 μερίδες την εβδομάδα αυξανόταν η φωτεινότητα του – με τις παρατηρούμενες αλλαγές να είναι μετρήσιμες στα δερματικά τεστ.

Οι επιστήμονες επιστράτευσαν στη συνέχεια 24 άλλους φοιτητές του πανεπιστημίου τους, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για να διερευνήσουν κατά πόσον οι μετρήσιμες δερματικές αλλαγές που παρατήρησαν γίνονται αντιληπτές από άλλους ανθρώπους. Από αυτούς τους εθελοντές ζήτησαν να βαθμολογήσουν μερικές από τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει πριν και μετά την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Αποτέλεσμα: τα πιο ροδοκόκκινα και φωτεινά πρόσωπα, εξαιτίας των περισσότερων φρούτων και λαχανικών, βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προωθηθεί η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η οποία τεκμηριωμένα θωρακίζει την υγεία έναντι πολλών δεινών και αποδεικνύεται ότι μας κάνει και πιο ελκυστικούς, εκτίμησε ο δρ Ουάιτχεντ. Μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για να πεισθεί ο κόσμος να αποφεύγει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (ηλίου και σολάριουμ), που συνήθως χρησιμοποιείται επειδή θεωρείται ότι το μαύρισμα μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι, διότι «το ίδιο όφελος μπορεί να αποκομίσει κάποιος τρώγοντας πιο υγιεινά», πρόσθεσε.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι οι υπερβολές φέρνουν παρενέργειες. Δεν πρέπει κάποιος να το παρακάνει με τα καροτενοειδή και ειδικά με τα καρότα καθώς μπορεί κιτρινίσουν το δέρμα τόσο πολύ στο πρόσωπο και τα χέρια δίνοντας την εντύπωση που κάποιος είναι άρρωστος ή πάσχει ακόμα και από ίκτερο.

Πηγή: www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου