27 Δεκ 2012

Αλλαγή νοοτροπίας και συνεργασία απαιτεί η τοπική ανάπτυξη.


Η συνεργασία πρωτογενή και τριτογενή τομέα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη, προηγουμένως όμως απαιτείται η αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων και κυρίως της νοοτροπίας.


Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια
Κρήτης και την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου με στόχο να δρομολογηθεί η υγιής συνεργασία πρωτογενή και τριτογενή  τομέα.

Στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου - μέλος του Enterprise Europe Network – καταγράφηκε για άλλη μια φορά το ζωηρό ενδιαφέρον παραγωγών κρητικών προϊόντων και των ξενοδόχων  για συνεργασία  την προσεχή τουριστική περίοδο.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με τη αξιοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων στην κουζίνα μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων του Ηρακλείου, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων της τοπικής κουζίνας από τους ξένους επισκέπτες.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης αναφέρθηκε στο ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου ως συντονιστής και αρωγός στην προσπάθεια ποιοτικής διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και ταυτόχρονα αξιοποίησης της κρητικής διατροφής.

«Μετά τις συναντήσεις παραγωγών και ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο τον περασμένο Μάρτιο, θέλουμε σήμερα να πάμε ένα ακόμη βήμα μπροστά. Θέλουμε να ξεκινήσει η συσπείρωση παραγωγών για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και να  μεταφέρουμε σε όλους το μήνυμα πως είναι ανάγκη να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να αποκτήσουν τα κρητικά προϊόντα τη δυναμική που τους αξίζει. Το Επιμελητήριο στην προσπάθεια αυτή θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία όποτε και από όποιον ζητηθεί», τόνισε ο κ. Αλιφιεράκης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας  Θεανώ Βρέντζου  Σκορδαλάκη, αναφέρθηκε στη συμβολή της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα  και ο Πρόεδρος της Ένωσης  Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς,  επισήμανε τη δυνατότητα αξιοποίησης της κατανάλωσης κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία ως εργαλείο marketing.

Ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης ανέφερε ότι η Τράπεζα θα συνδράμει από την πλευρά της στη διευκόλυνση πληρωμής των παραγωγών και ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου και μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  Μανώλης Φραγκάκης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μικρών ευέλικτων και δυναμικών ομάδων παραγωγών, οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεωργίας και στη σύμπραξη   τουριστικού και αγροτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης Αντώνης Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της ένταξης της κρητικής διατροφής σε All inclusive ξενοδοχείο και ο Πρόεδρος του Παράρτημα Κρήτης ΓΕΩΤΕΕ  Αλέκος Στεφανάκης αναφέρθηκε στην αστείρευτη όπως χαρακτήρισε δυναμική της Κρητικής παραγωγής.
 Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση παραγωγών και ξενοδόχων, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για να επιτευχθεί η σύζευξη αγροτικού και ξενοδοχειακού τομέα.


Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου