23 Δεκ 2012

Πράσινα αυγά.


Οι πρόγονοι των σημερινών Araucana είναι οι κότες που είχε δημιουργήσει η ομώνυμη φυλή των Ινδιάνων της Χιλής από δύο ράτσες της νοτίου Αμερικής, την Collonca (κολοβή κότα με γαλάζια αυγά και καθαρό πρόσωπο χωρίς φτερωτά μάγουλα) και την Quetro (κότα με ουρά, ροδοκάστανα αυγά και φτερωτά μάγουλα). Το βάρος τους δεν υπερβαίνει τα 2.3 κιλά για τον κόκορα και τα 1.9 κιλά για την κότα.

Είναι σχετκά από τις σπάνιες ράτσες κότας και χαρακτηρίζονται από τα φτερωτά τους μάγουλα, την κολοβή τους ουρά και τα πράσινα αυγά τους.

Τα αυγά τους έχουν ασυνήθιστο χρώμα πράσινο και θεωρούνται από μερικούς ότι έχουν χαμηλότερα τα ποσοστά χοληστερίνης, χωρίς βέβαια να ισχύει αυτό και ούτε είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο.
Αναγνωρίζονται σε 5 χρωματισμούς, Black, White, Black Breasted Red, Silver Duckwing και Golden Duckwing.

Σημειώνεται ότι το γονίδιο που χαρακτηρίζει τα φτερωτά μάγουλα και την απουσία ουράς, ευθύνεται για την μεγάλη θνησιμότητα των νεοσσών. Από δύο καθαρόαιμους γονείς με το γονίδιο, οι μισοί νεοσσοί τους θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά (φτερωτά μάγουλα και χωρίς ουρά), κληρονομώντας το γονίδιο από έναν από τους γονείς μόνο, το ένα τέταρτο χωρίς κανένα χαρακτηριστικό, μη κληρονομώντας κανένα γονίδιο, και το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα ψοφήσει στο αυγό, έχοντας λάβει και τα δύο γονίδια από τους γονείς.

Η ίδια ράτσα υπάρχει και σε μικρόσωμη (bantam) στην κατηγορία All other combs clean legged bantam class. Το βάρος τους κυμαίνεται από 740 γραμμάρια για τον κόκορα και 685 γραμμάρια για την κότα.  Έχουν τα χαρακτηριστικά των μεγαλόσωμων και αναγνωρίζονται σε 2 χρωματισμούς.

Πηγή:fancypoultry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου