26 Δεκ 2012

Το σκούρο ρύζι κατά του διαβήτη τύπου 2.


Η κατανάλωση σκούρου ρυζιού αντί για λευκό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 2, σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα του Δρος Qi Sun από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard στη Βοστόνη ανέλυσε, σε 3 μακροχρόνιες έρευνες που διήρκεσαν από 14 έως 22 χρόνια, τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ρυζιού και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε 40.000 άντρες και 157.000 γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, 10.507 συμμετέχοντες,
ποσοστό 5%, εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση 5 ή περισσότερων μερίδων λευκού ρυζιού την εβδομάδα σχετίστηκε με 1,17 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη 2 σε σύγκριση με την κατανάλωσή του λιγότερο από μια φορά τον μήνα. Η καθημερινή αντικατάσταση ενός τρίτου μερίδας λευκού ρυζιού με σκούρο συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, ενώ η κατανάλωση τουλάχιστον δυο μερίδων σκούρου ρυζιού σχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το λευκό ρύζι ενδεχομένως συμβάλλει στον διαβήτη 2 λόγω υψηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, προκαλώντας έτσι γρηγορότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.


Πηγή: http://www.advancehealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου