25 Δεκ 2012

Και πρώιμες φράουλες συγκομίζουν φέτος στην Ηλεία ενώ τα στρέμματα της καλλιέργειας παραμένουν σταθερά.


Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις φράουλας στις περιοχές Βάρδα και Μανωλάδα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί τα στρέμματα δεν ξεπερνούν τα 12.000 (η άσχημη εμπορική περσινή χρονιά απέτρεψε τους παραγωγούς να τα αυξήσουν). Ωστόσο, η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με τον κ. Φάνη Παπανικολόπουλο, γεωπόνο και τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας Geoplant στην Ηλεία είναι ότι φέτος φυτεύτηκαν αρκετές εκτάσεις με φυτά ποικιλίας
fortuna (πρώιμη ποικιλία) η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου.

«Η έκταση της πρώιμης ποικιλίας fortuna φθάνει περίπου στο 8% της συνολικής έκτασης της καλλιέργειας φράουλας στην περιοχή μας. Τα φυτά αυτά άρχισαν να μας δίνουν παραγωγή στα τέλη Νοεμβρίου και προορίζονται τόσο για την εγχώρια όσο και την εξωτερική αγορά. Η μέση τιμή τους κυμαίνεται στα 2,50 ευρώ το κιλό», μας αναφέρει ο κ. Παπανικολόπουλος.
Και προσθέτει: «η συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής μας θα ξεκινήσει την άνοιξη».

Όσον αφορά την εμπορική χρονιά 2012 που ολοκληρώθηκε όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για την χειρότερη των τελευταίων ετών τόσο όσον αφορά τις τιμές όσο και σε σχέση με την παραγωγή. «Η φράουλα δεν πήγε καλά λόγω του καιρού καθυστερήσαμε πάρα πολύ στην συγκομιδή ενώ στην παραγωγή είχαμε μείωση που κυμάνθηκε στο 20%», αναφέρουν παραγωγοί και γεωπόνοι των ΑγροΤύπο. Ο ΑγροΤύπος παρακολούθησε από την αρχή την πορεία της φράουλας την χρονιά που μας πέρασε τόσο ως προς την καλλιέργεια όσο και το εμπορικό κομμάτι. Υπενθυμίζουμε, ότι σε ρεπορτάζ μας στις 30 Απριλίου με τίτλο «Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί φράουλας την φετινή χρονιά με την τιμή να έχει πέσει στα 0,80 λεπτά/κιλό», αναφέραμε ότι η φετινή χρονιά αναμενόταν η δυσκολότερη των τελευταίων 15 ετών αφού η συγκομιδή είχε καθυστερήσει 2 μήνες σε σχέση με το 2011 λόγω των προβλημάτων στην καλλιέργεια με τα κρύα του περσινού χειμώνα.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου