30 Δεκ 2012

Θυμάσαι τι έφαγες;


Είναι Σαββατοκύριακο. Έχετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση, για τον ευατό σας, για το σπίτι, ακόμα και για διασκέδαση. Αποφασίζετε τελικά να ξεκουραστείτε στο σπίτι, μετά από μια κουραστική εβδομάδα. Μήπως η ιδέα του να καταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα σας φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική;





Ποσότητα

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το επίπεδο πείνας που αναφέρουν συμμετέχοντες σε μελέτη, συνδέεται με την ποσότητα του φαγητού που ανακαλούν ότι έφαγαν στο προηγούμενο γεύμα, όχι αυτήν που έφαγαν πραγματικά.

Η μελέτη αποκαλύπτει ένα ρόλο της νόησης στον έλεγχο της πείνας, καθώς η όρεξή μας δεν κυβερνάται μόνο από το μέγεθος και τη σύσταση των γευμάτων που καταναλώνουμε.

Το… μεγάλο μπολ

Για να ολοκληρώσουν τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μικρή (300 ml) ή μεγάλη (500 ml) μερίδα σούπας (για γεύμα) και τους είπαν να την καταναλώσουν. Αυτό που δεν γνώριζαν οι εθελοντές είναι ότι το περιεχόμενο των μπολ διέφερε από αυτό που φαινόταν. Στην πραγματικότητα μια κρυφή αντλία ξαναγέμιζε ή άδειαζε το μπόλ χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους εθελοντές.

Πείνα

Αφού ολοκλήρωσαν το γεύμα, το επίπεδο της πείνας τους ήταν συγκρίσιμο με το ποσό του φαγητού που έφαγαν, ανεξάρτητα από το αν νόμιζαν ότι έφαγαν τη μικρή ή τη μεγάλη μερίδα. Ωστόσο, 2-3 ώρες μετά από αυτό το γεύμα, όσοι έλαβαν μεγαλύτερες μερίδες σούπας ανέφεραν ότι πεινούσαν λιγότερο σε σχέση με την άλλη ομάδα, ανεξάρτητα από το πόσο έφαγαν πραγματικά. Μια μέρα μετά, όσοι έλαβαν μεγαλύτερη μερίδα νόμιζαν ότι ικανοποιήσαν την πείνα τους περισσότερο από όσους έφαγαν από τα μικρότερα μπολ.

Μνήμη

Η ιδέα ότι η ανάκληση/μνήμη μπορεί να παίζει ένα ρόλο στο πόσο «γεμάτοι» νιώθουμε, έχει νευροβιολογικό background. Έχει ήδη καθοριστεί ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη βραχυπρόθεσμη τους μνήμη (εξαρτώμενη από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου), τρώνε γεύμα μετά από γεύμα, καθώς ο εγκέφαλος δεν στέλνει σήμα κορεσμού, από τη στιγμή που δεν θυμούνται ότι μόλις έφαγαν. Όσοι υποφέρουν από αμνησία και υπερφαγία ή από αδυναμία ανάκλησης, αποδεικνύουν ότι όντως το προηγούμενο πιάτο επηρεάζει τα επίπεδα πείνας.

Αντιστοιχία

Όταν τρώμε πολλά γεύματα, τείνουν να νιώθουμε απλώς φουσκωμένοι, αλλά όχι απαραίτητα «γεμάτοι». Πολύ απλά επειδή δεν μπορούν να αντιστοιχήσουν τα σήματα από τον εγκέφαλο, στο φαγητό που έχει προηγηθεί.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Πηγή:

Brunstrom JM, Burn JF, Sell NR, Collingwood JM, Rogers PJ, et al. Episodic Memory and Appetite Regulation in Humans. PLoS ONE, 2012;7(12):e50707

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου