31 Δεκ 2012

Οι 7 πιο οικονομικοί... τρόποι για να τρέφεστε υγιεινά.


Σκέφτεστε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνετε έχουν ακριβύνει επικίνδυνα; Ναι, δυστυχώς είναι αλήθεια και ειδικά μια εποχή όπου θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να τρέφεστε σωστά και υγιεινά χωρίς να ξοδεύετε πολλά χρήματα…
Τον περασμένο χειμώνα οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου
καναδικού χωριού πλήρωναν για ένα λάχανο 28 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 22 ευρώ και 65 δολάρια για ένα κοτόπουλο ενός κιλού, δηλαδή σχεδόν 51 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για εξωφρενικές τιμές, γεγονός που σημαίνει πως αν τέτοιου είδους τροφές όπως τα λαχανικά και το κοτόπουλο είναι τόσο υψηλές, φανταστείτε πόσο υψηλότερες θα είναι σε άλλα βασικά είδη. Αυτό επίσης σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να κάνει κανείς δίαιτα αφού δεν θα μπορεί να καλύψει ακόμη και τα πιο οικονομικά είδη για να προσέχει τη διατροφή του.

Στην Ελλάδα ευτυχώς, αυτά τα βασικά είδη όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά, το κοτόπουλο και τα φρούτα, παραμένουν προς το παρόν σε χαμηλές τιμές -όχι ότι δεν θα μπορούσαν να είναι και χαμηλότερες- και η μέση οικογένεια είναι σε θέση ακόμη να καλύψει αυτές τις βασικές ανάγκες. Μάθετε λοιπόν πώς μπορείτε να τρέφεστε υγιεινά αλλά και οικονομικά με τις παρακάτω οικονομικές αλλά θρεπτικότατες τροφές.

1. Βρώμη


Η βρώμη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, μειώνει τη χοληστερόλη και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε πολλές ασθένειες. Δοκιμάστε οργανικό πλιγούρι βρώμης που αποτελεί το τέλειο πρωινό διότι είναι πολύ οικονομικό και σας προστατεύει εκτός των άλλων από τη γρίπη και το κρύωμα.

2. Ξηρά φασόλια

Είναι φυτικής προέλευσης, χαμηλά σε λιπαρά και γεμάτα πρωτεΐνες. Γι’ αυτό ξεχάστε τις ακριβές παχυντικές μπριζόλες και τα λουκάνικα και προτιμήστε αντί αυτών φασόλια και φακές. Γνωστά ως «οι τέλειες τροφές», μόλις ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές ή φασόλια μπορεί να σας προσφέρουν 17 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα φασόλια εκτός από πρωτεΐνες περιέχουν και δεκάδες άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Μελέτες συνδέουν τα φασόλια με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση του αίματος και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Μουλιάστε τα φασόλια σε νερό όλη τη νύχτα και ξεπλύνετέ τα καλά για να εξαλείψετε τα περισσότερα στοιχεία τους που προκαλούν φούσκωμα.

3. Σκόρδο


Αυτός ο «συγγενής» του κρεμμυδιού περιέχει περισσότερα από 70 ενεργά φυτοχημικά όπως η αλλισίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση του αίματος ακόμη και κατά 30 μονάδες. Η υψηλή κατανάλωση σκόρδου μειώνει τα ποσοστά πιθανοτήτων για καρκίνο των ωοθηκών, του παχέος εντέρου αλλά και άλλων μορφών καρκίνου σύμφωνα με μια έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition. Για να ενισχύσετε τη θετική επίδραση του σκόρδου στην υγεία, θρυμματίστε τις σκελίδες του τριάντα λεπτά πριν το μαγειρέψετε. Όσο δεν χρησιμοποιήσετε, για να μην το πετάξετε, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε μια χάρτινη σακούλα στο ψυγείο σας.

4. Πιπέρι Καγιέν

Εάν αντέχετε τα καυτερά, αυτό το πιπέρι-δυναμίτης αξίζει με το παραπάνω. Η καυτερή του γεύση οφείλεται σε ένα φυτοχημικό που ονομάζεται καψαϊκίνη, το οποίο μπορεί να «καθαρίσει» τον οργανισμό σας από περιττά στοιχεία, να καταπολεμήσει τη χοληστερίνη και το λίπος και να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού σας. Πασπαλίστε το πάνω από λαχανικά και φασόλια και εντάξτε το σταδιακά στη διατροφή σας. Μισό κουταλάκι του γλυκού αρκεί.

5. Σέλινο


Η κατανάλωση τεσσάρων κλωναριών σέλινου την ημέρα, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε φυτοχημικά που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Για τους κυρίους, ενημερώνουμε ότι το σέλινο περιέχει ανδροστενόνη και άλλες ανδρικές φερομόνες που προσελκύουν τις γυναίκες.

6. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι η πιο συνηθισμένη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και από τον καρκίνο του μαστού. Δημιουργήστε όσο περισσότερο απόθεμα μπορείτε από τα σούπερ μάρκετ ή και από τον κήπο σας αν τις καλλιεργείτε. Οι ντομάτες που είναι σε κονσέρβα και αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή όταν δεν είναι φρέσκιες ή είναι εκτός εποχής, μπορούν να σας εκθέσουν στην επιβλαβή χημική ουσία BPA η οποία χρησιμοποιείται στις εποξικές επιστρώσεις των μεταλλικών κουτιών που συσκευάζονται. Όταν οι φρέσκες ντομάτες δεν είναι διαθέσιμες ή καλές, αναζητήστε αυτές που βρίσκονται σε βάζα ή κουτιά.

7. Κρεμμύδια


Τα κρεμμύδια προσφέρουν εκτεταμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών ασθενειών, από ένα κοινό κρυολόγημα, μέχρι κάθε μορφή καρκίνου. Είναι πλούσια σε κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές το οποίο φαίνεται να κρατάει το αίμα υγιές. Είναι επίσης από τα κυριότερα συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη φυσικών αλλεργιών. Αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό και στεγνό μέρος, όπως ένα σκοτεινό αχρησιμοποίητο ντουλάπι και θα διαρκέσουν για μήνες.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου