29 Δεκ 2012

Tροφές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.


Κάθε φορά που οι ειδικοί διαιτολόγοι και γιατροί συστήνουν προσοχή στη διατροφή ενός ατόμου, τις περισσότερες φορές κατακλύζεται με τις σκέψεις των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγει, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα της στέρησης και του περιορισμού να επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του. Ενώ είναι πολύ σημαντικό η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών να περιορίζεται (απλά σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά οξέα και άλλα), είναι πολύ ευεργετικό για τον τρόπο σκέψης, αλλά και την
ψυχολογία του ατόμου γενικότερα, να εστιάζει στην ποικιλία των τροφίμων που μπορεί να καταναλώσει.

Αναφορικά με το διαβήτη τα τρόφιμα που περιγράφονται στη συνέχεια περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων, θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην πληρέστερη αντιμετώπιση της νόσου. Επιπλέον, αποτελούν τρόφιμα αρκετά χρηστικά και εύκολα στην προετοιμασία τους, τα οποία καλό είναι να καταναλώνετε σε τακτική βάση.

Όσπρια: Φασόλια & Φακές
Το κυριότερο χαρακτηριστικό των τροφίμων που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ανάμεσα στα πιο διαδεδομένα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία είναι η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η αίσθηση πληρότητας που δημιουργεί η κατανάλωσή τους. Το ½ φλιτζάνι φασόλια περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα φακές 8 γραμμάρια. Μάλιστα, αποτελούν μία καλή εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, που σε αντίθεση με το κρέας δεν περιέχει τα επιβλαβή για την υγεία κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα φασόλια αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, αφού η κατανάλωση ½ φλιτζανιού καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών του μέσου ατόμου. Ακόμη, το ½ φλιτζάνι φακές καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β η πρόσληψη της οποίας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Εκτός από τις κλασσικές συνταγές, μπορείτε να τα απολαύσετε στις σαλάτες και τις σούπες σας.


Πηγή:http://www.eatwell.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου