31 Δεκ 2012

Με πτώση 40% στις τιμές, σε σχέση με το 2011, ολοκληρώθηκε η χρονιά φθινοπωρινών κηπευτικών θερμοκηπίου στην Πρέβεζα.


Απολογισμό της χρονιάς που φεύγει κάνουν οι παραγωγοί της Πρέβεζας, που καλλιεργούν κηπευτικά (κυρίως τομάτα και αγγούρι), ενώ αυτή την περίοδο ήδη έχουν ξεκινήσει τις νέες φυτεύσεις που θα συγκομίσουν την άνοιξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, οι τιμές τόσο στην τομάτα όσο και στο αγγούρι, κυμάνθηκαν σε ποσοστό 40% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011,
αφού κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 25 λεπτά/κιλό.

«Τα πράγματα φέτος ήταν πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς αφού οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο κέρδους», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σολδάτος, παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από την Πρέβεζα.

Επίσης ο κ. Σολδάτος εκφράζει την ανησυχία του και για την άνοιξη που θα ξεκινήσει η νέα συγκομιδή κηπευτικών προϊόντων θερμοκηπίου αναφέροντας: «αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει και δεν υπάρξει κανένας έλεγχος με τις εισαγωγές πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί.

Ο ΑγροΤύπος με τα ρεπορτάζ του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις τιμές των κηπευτικών θερμοκηπίου. Υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε αναφερθεί στις χαμηλές τιμές, τη μειωμένη ζήτηση και τα προβλήματα με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές.

Ειδικότερα την περίοδο που ολοκληρωνόταν η συγκομιδή (τέλη Νοεμβρίου) στο σύνολο της χώρας οι τιμές για την τομάτα θερμοκηπίου κυμαίνονται από 20 έως 40 λεπτά/κιλό, στο αγγούρι από 12 – 30 λεπτά/κιλό (20 λεπτά το ζευγάρι στα Φιλιατρά - 12 – 15 λεπτά/τεμάχιο στην Πρέβεζα), στις πιπεριές από 50 έως 65 λεπτά/κιλό ενώ για τις μελιτζάνες διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή.


Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου