24 Δεκ 2012

Υπάρχουν ήδη πορίσματα από τους ελέγχους στα οικονομικά των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ .


Ολοκληρώθηκε για την 5ετία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο έλεγχος στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, σχετικά με την εν γένει οικονομική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων απ’ τον ΕΛΓΑ και τα πορίσματα των ελέγχων παραδόθηκαν την 14-12-2012 στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, καταρχήν κοινή
παρατήρηση των ελεγκτών και για τις τρεις οργανώσεις, είναι πως ελλείψει νομοθετικού πλαισίου που να αναφέρει τον σκοπό της ενίσχυσης κι επομένως ελλείψει δεσμευτικότητας του τρόπου αξιοποίησης των χορηγούμενων ενισχύσεων, δεν μπορεί να γίνει επιβεβαίωση της ορθότητας καταβολής των ενισχύσεων ούτε των δαπανών που αφορούν σ’ αυτές. Παρόλα αυτά το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν καταγράφονται οικονομικές ατασθαλίες ή άλλες παρατυπίες. Οι οργανώσεις που ελέγχονται δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμα τα πορίσματα αυτά.

Ειδικότερα σχετικά με την ΠΑΣΕΓΕΣ διαπιστώθηκε πως διατηρεί πλήρως οργανωμένο λογιστήριο τηρώντας βιβλία Γ΄ κατηγορίας, πλήρη δικαιολογητικά δαπανών και παραστατικά συναλλαγών νόμιμα και έγκυρα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχτηκε οικονομικά για τα έτη 2007 - 2011 από ορκωτό λογιστή - ελεγκτή και έκανε τις περισσότερες συναλλαγές μέσω τραπεζών, ενώ εκ του πορίσματος προκύπτει πως έδινε και κίνητρα αποχώρησης στους εργαζομένους της για να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της.

Σχετικά με την ΣΥΔΑΣΕ, μετά τα πρώτα δύο χρόνια που η λογιστική εικόνα δεν ήταν τόσο καλή λόγω ανορθόδοξης λογιστικής παρακολούθησης, ο έλεγχος εξελίχθηκε ικανοποιητικά, άνευ παρατηρήσεων και διαπιστώθηκε πως η οργάνωση κινήθηκε εντός του πλαισίου του καταστατικού της, πως οι αμοιβές των προέδρων ήταν εύλογες και δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες αποκλίσεις των ποσών των εκκαθαρίσεων πληρωμών.

Σχετικά με την ΓΕΣΑΣΕ η λειτουργία του Λογιστηρίου κρίθηκε ικανοποιητική αλλά χρήζουσα περαιτέρω εκσυγχρόνισης, οι δανειοδοτήσεις δε απ’ την ΑΤΕ κρίθηκαν δικαιολογημένες και αναγκαίες τις περισσότερες φορές.

Οι ελεγκτές προτείνουν στις υπουργικές αποφάσεις για τις τρεις συνεταιριστικές οργανώσεις, να καθορίζονται και οι δαπάνες που θα καλύπτονται απ' την οικονομική ενίσχυση και να αποστέλλονται απολογιστικά στοιχεία στην Δ/νση Συνεργατισμού, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν.

Χαρακόπουλος στην Βουλή
Στο θέμα των Ελέγχων αναφέρθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη συζήτηση ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, κας. Διαμάντως Μανωλάκου για την αποζημίωση βαμβακοπαραγωγών που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι. Ο Υπουργόςανέφερε:«Από τις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα καταβάλλονται επιχορηγήσεις στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, για τις οποίες έχουμε παραγγείλει οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από το 1994 έως και το 2011 αγγίζουν σχεδόν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Επειδή υπάρχουν ερωτηματικά αν κατετέθησαν τα πορίσματα από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλω να πω ότι ο έλεγχος που ζητήσαμε είναι από το 1994 έως σήμερα.
Τα πορίσματα που έχουν έρθει μέχρι τούδε αφορούν την πενταετία 2007-2011. Δεν θέλω, λοιπόν, να κάνω κανένα σχόλιο για την πληρότητα, την επάρκεια ή τη μεθοδολογία της έρευνας. Αναμένω το συνολικό πόρισμα. Γνωρίζω, επίσης, ότι μετά από κοινοποίηση της αρχικής παραγγελίας έρευνας, της υπόθεσης έχουν επιληφθεί ο Οικονομικός Εισαγγελέας, το ΣΔΟΕ και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Προφανώς τα αποτελέσματα και της δικής τους έρευνας θα συνεκτιμηθούν. Και για να μην υπάρχει καμία σκιά και κανένα ερωτηματικό, σήμερα θα ζητήσω και τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

ΠΑΣΕΓΕΣ
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε για το θέμα με τις οργανώσεις από όπου μας έγινε γνωστό ότι ακόμα δεν τους έχει ανακοινωθεί το πόρισμα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, μας αναφέρει: «δεν έχω πάρει το πόρισμα στα χέρια μου ακόμα αλλά έχω την πληροφορία ότι δεν προκύπτει κάτι μεμπτό από τους ελέγχους. Εγώ δεν θέλω να υποδείξω πως θα συμπεριφέρονται πολιτικά κάποιοι αλλά χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα κόψει από τις αγροτοσυνδικαλιστικές ενώσεις την χρηματοδότηση που λάμβαναν από τον ΕΛΓΑ. Δεν ξέρω αν σε αυτές τις ενώσεις συμπεριλαμβάνει και την ΠΑΣΕΓΕΣ αφού εμείς ουσιαστικά είμαστε ένας σύνδεσμος επιχειρήσεων. Αν ωστόσο “κόψουν” την χρηματοδότηση αυτό που θα κάνουν είναι να εκδικηθούν το επιστημονικό προσωπικό της ΠΑΣΕΓΕΣ το οποίο ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά κάποια αγροτικά θέμα. Πρόκειται για λαμπρούς επιστήμονες και νέα παιδιά».
Και προσθέτει: «Επίσης δεν θα εκπροσωπείται η Ελλάδα στην Copa Cogeca και σε διεθνή φόρα που εκπροσωπούνται όλες οι χώρες. Δεν θα έχουμε γραφείο στις Βρυξέλλες. Με απλά λόγια θα υπάρξουν μια σειρά παρενέργειες με αποτέλεσμα η ΠΑΣΕΓΕΣ να εκφράζει στο μέλλον μόνο πολιτικό λόγο και όχι επιστημονικό. Είναι δυνατόν να παίρνουν από την ΠΑΣΕΓΕΣ την ασφαλιστική εισφορά και να την κάνουν κοινωνική πολιτική; Αυτά τα έχουμε πει και στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ και θα έπρεπε να τα έχουν μεταφέρει στον Πρωθυπουργό. Όλα αυτά θα συνεχίσω να τα λέω ακόμα και σε περίπτωση που δεν κοπεί η χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Δεν μπορείς να κάνεις το ασφάλιστρο κοινωνική πολιτική.
Όσον αφορά την ΓΕΣΑΣΕ και την ΣΥΔΑΣΕ έχω επίσης ακούσει ότι δεν έχει βρεθεί τίποτα από τους ελέγχους».

ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ
Σε επικοινωνία μας τον κ. Αθανάσιο Λύγδα, πρώην πρόεδρο της ΣΥΔΑΣΕ μας ανέφερε: «Δεν έχω ενημερωθεί ακόμα για τα αποτελέσματα του πορίσματος. Είμαστε εν αναμονή της δημοσιοποίησής του.
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, πρώην πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ μας είπε: «Περιμένω να μας σταλεί το πόρισμα ώστε να προβούμε σε δηλώσεις».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή: http://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου