23 Δεκ 2012

Λευκό τσάι: όπλο κατά της παχυσαρκίας και άλλες ευεργετικές ιδιότητες.


Η πιθανή θεραπευτική και καταπραϋντική ιδιότητα του τσαγιού είχε παρατηρηθεί απο αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαίτερα από τους λαούς της Ασίας. Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιώσει τις υποθέσεις σχετικά με τις ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες του τσαγιού. Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά
αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από τις διάφορες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό και καταστρέφουν το ανθρώπινο DNA.

Τα τελευταία έτη πληθώρα επιστημονικών μελετών κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στην συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες φάνηκε να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στην λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση της εμφάνισης συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές. Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία που μπορεί να έχει το λευκό τσάι. Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση  και συντηρώντας μια σταθερή υγιή ροή αίματος προλαμβάνεται και η  εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την “κακή” LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την “καλή” HDL χοληστερόλη. Το λευκό τσάι πιθανώς να έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία των ανθρωπίνων οστών. Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά λευκό τσάι φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως το λευκό τσάι να είναι ευεργετικό και σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδες ή οστεοπόρωση. Το λευκό τσάι είναι επίσης αντιβακτηριακός και αντιϊκός παράγοντας προστατεύοντας από διάφορους μολυσμαντικούς οργανισμούς, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ίσως να μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα φορείς του ιού HIV. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι το τσάι περιέχει μικρές ποσότητες φθορίου συμβάλλει στην διατήρηση του σμάλτου των δοντιών ενώ παράλληλα βοηθά στην πρόληψη πλάκας και τερηδόνας. Τέλος, το λευκό τσάι είναι βασικό συστατικό της διατροφής αντιγήρανσης, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά συστατικά αναστέλλει την καταστροφή και την εκφύλιση του ανθρώπινου DNA και συμβάλλει στην υγεία του δερματικού και άλλων ιστών.
Πέρα από την δεδομένη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το λευκό τσάι πλεονεκτεί σε σχέση με τα άλλα είδη τσαγιού καθώς περιέχει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης.
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί και σε μία ακόμα πιθανή θετική επίδραση του λευκού τσαγιού, την καταπολέμηση της κατάθλιψης, η οποία συσχετίζεται με ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τσάι την L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και φυσιολογικού στρες. Η επίδραση της L-τεανίνης έχει να κάνει με την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, ντοπαμίνης και του GABA (γ-αμινο βουτυρικό οξύ) στον εγκέφαλο, ενώ ακόμα και μεγάλες ποσότητες πρόσληψης του αμινοξέος δε βλάπτουν το νευρικό σύστημα. Συνεπώς, επαρκείς ποσότητες κατανάλωσης λευκού τσαγιού μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα σαν αποτέλεσμα την καταπολέμηση της κατάθλιψης που σχετίζεται άμεσα με το πνευματικό στρες. Επιπλέον, η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του λευκού τσαγιού σε σχέση με τον καφέ και τα υπόλοιπα είδη τσαγιού το καθιστούν ιδανικό ρόφημα για την καταπολέμηση του πνευματικού στρες. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του λευκού τσαγιού στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Το λευκό τσάι έχει σχετικά στυφή γεύση και προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η κατανάλωση του προτείνεται μικρή προσθήκη μελιού, το οποίο μάλιστα βοηθά στην απελευθέρωση των αρωμάτων του λευκού τσαγιού.
Συμπερασματικά το λευκό τσάι φαίνεται να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επειδή όμως μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτες, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή:http://www.dietstories.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου