25 Δεκ 2012

Πιστώνονται τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου για 18.213 δικαιούχους, που δεν πληρώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου.


Στην πληρωμή όσων δεν είχαν λάβει την προκαταβολή της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, λόγω σφαλμάτων ή λόγω μη ταυτοποίησης με το αρχείο του ΟΓΑ, προχώρησε εχθές  Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων
(ΟΠΕΚΕΠΕ). Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα (17 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα χρήματα ύψους 3.525.423 ευρώ, έχουν ήδη πιστωθεί και τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη από τα ATM των τραπεζών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από σήμερα να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ενημερωθούν, με την αναγραφή του ΑΦΜ τους, για το ακριβές ποσό που τους αναλογεί από τη δεύτερη δόση της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου. Η πληρωμή της επιστροφής του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχει δηλώσει στο ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν ουσιαστικά σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών. Ωστόσο, αγρότες με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος, αναφέρουν ότι στην πληρωμή της προηγούμενης εβδομάδας διαπίστωσαν περικοπές στην εξόφληση του 50%, ενώ ακόμα δεν έχουν λάβει πειστική απάντηση για τις περικοπές αυτές από το ΥπΑΑΤ.

Το ποσό του Ε.Φ.Κ. – σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ – για το έτος 2011 ορίζεται σε 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και τον ελάχιστο συντελεστή είναι στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου είναι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (ενεργοί – συνταξιούχοι) που είναι παράλληλα καταχωρημένοι στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων, είναι επίσης πρόσωπα ή συνεταιρισμοί που χρησιμοποίησαν εντός της χρονικής περιόδου 01−01−2010 έως και 31−12−2010 το ως άνω πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Πληρωμή προκαταβολής
Υπενθυμίζουμε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής της α΄ δόσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες για το 2012. Η πληρωμή της πρώτης δόσης (50%) αφορούσε 438.363 αγρότες στους οποίους καταβάλλεται συνολικά το ποσό των 81.581.038 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των υπολοίπων δικαιούχων της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012 (αφορά στην καλλιεργητική περίοδο 2011).
Τα ποσά πληρωμής είναι διαθέσιμα για ανάληψη από τους δικαιούχους από σήμερα Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου και για την ενημέρωση για το ακριβές ποσό που τους καταβλήθηκε μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πληρωμή αφορά 18.213 δικαιούχους και το ποσό πληρωμής ανέρχεται σε 3.525.483,25 ευρώ.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου