25 Δεκ 2012

Χωροφύλακες προστατεύουν τις πολύτιμες μαύρες τρούφες στη Γαλλία.


Είναι ποτέ δυνατόν να αφήσουν οι Γάλλοι γκουρμέ την οικονομική κρίση ή τους κλέφτες να τους εμποδίσουν να χαρούν μια γαστρονομική απόλαυση των ημερών;

Οχι βέβαια. Καθώς η τιμή του σπάνιου είδους μανιταριού, της μαύρης τρούφας του Περιγκόρ, έχει φτάσει στο αστονομικό ποσό των 1.200 ευρώ το κιλό, οι παραγωγοί
κάλεσαν τους χωροφύλακες για να προστατεύσουν το πολύτιμο προϊόν τους.

Αξιωματικοί της χωροφυλακής κάνουν περιπολίες σε περιοχές παραγωγής τρούφας στο Ντρομ, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, και έχουν στήσει οδοφράγματα για να κάνουν έρευνες σε αυτοκίνητα για κλεμμένες τρούφες.

Αρκετοί κλέφτες των πανάκριβων μανιταριών έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τους παραγωγούς που μαζεύουν τα «μαύρα διαμάντια» την περίοδο ανάμεσα στον Δεκέμβριο και στον Φεβρουάριο. Οι τρούφες χρησιμοποιούνται, από εκείνους που έχουν τα χρήματα για να τις αγοράσουν, για να δώσουν μοναδική γεύση στα πιάτα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι ακριβώς η εποχή που «χτυπάνε» οι κλέφτες στα δάση όπου βρίσκονται θαμμένες οι τρούφες.

Υπάρχουν περίπου 50 είδη τρούφας, αλλά η μαύρη θεωρείται κορυφαία.

Οι σπόροι της έχουν στην επιφάνειά τους μικρά σκληρά αγκάθια, και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στη τιμή πώλησης, επειδή μόνο οι ειδικοί επιτρέπεται να υπολογίσουν τη τιμή τους, μέσω της σύστασης των σπόρων και των αγκαθιών. Υπάρχουν πολλοί απατεώνες που πουλάνε τις τρούφες πολύ πιο ακριβά από τη κανονική τους τιμή. Οι μαύρες τρούφες μπορεί να ζυγίζουν από λίγα γραμμάρια μέχρι και άνω του ενός κιλού. Το μέσο βάρος τους στην αγορά είναι γύρω στα 50 γραμμάρια.

Η Γαλλία παράγει περί τους 1.000 τόννους μαύρης τρούφας Περιγκόρ κάθε χρόνο - το 45% της παγκόσμιας παραγωγής. Το 80% της τρούφας στη Γαλλία προέρχεται από τα νοτιο-ανατολικά. Τα υπόγεια μανιτάρια πωλούνται προς 1.200 ευρώ το κιλό.

Πηγή: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου