27 Δεκ 2012

Έρχονται κανόνες για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από γεωργικές δραστηριότητες.


Εγκρίθηκε από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε., την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, το τελικό συμβιβαστικό πακέτο, που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρ. Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες και τα σχέδια δράσης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και των απορροφήσεων που προκύπτουν από δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία (LULUCF).

Όπως αναφέρεται από την απερχόμενη Κυπριακή προεδρία της Ε.Ε., η συμφωνία προέκυψε από τον τρίλογο της 13ης Δεκεμβρίου και σε πρώτη ανάγνωση αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα κάποια στιγμή το επόμενο έτος και να εγκριθεί ως σημείο «Α» σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια. Αυτό το θέμα αποτελούσε προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αποτέλεσμα ήταν ένα προϊόν μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Με την προτεινόμενη απόφαση θεσπίζονται λογιστικοί κανόνες για τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου στη δασοκομία και τη γεωργία, τους τελευταίους μεγάλους τομείς όπου δεν υπάρχουν κανόνες σε ενωσιακή κλίμακα.

Τα δάση και οι γεωργικές εκτάσεις καλύπτουν πάνω από τα τρία τέταρτα της έκτασης της ΕΕ και περιέχουν σημαντικά φυσικά αποθέματα άνθρακα, αποτρέποντας τη διαφυγή του στην ατμόσφαιρα, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για την κλιματική πολιτική. Η αύξηση της ικανότητας «παγίδευσης» άνθρακα κατά μόλις 10 ποσοστιαίες μονάδες –για παράδειγμα μέσω βελτιωμένης διαχείρισης των δασών ή των χορτολειβαδικών εκτάσεων– θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από τις ετήσιες εκπομπές 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές και απορροφήσεις από χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοκομία, υποβάλλονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και εν μέρει λογιστικά σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ο τομέας παρέμεινε εκτός των κλιματικών δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, λόγω της αναγνώρισης των σοβαρών ελλείψεων σε διεθνείς λογιστικούς κανόνες για τις εκπομπές από αυτό τομέα.

Ο κύριος στόχος της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση ισχυρών και ολοκληρωμένων λογιστικών κανόνων για τις χρήσεις γης, αλλαγές χρήσεων γης και δασοκομία, καθώς και να επιτρέψουν τη μελλοντική ανάπτυξη της πολιτικής για την πλήρη ένταξη του τομέα σε δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Για το σκοπό αυτό, η παρούσα απόφαση θεσπίζει ένα πλαίσιο για:
τους γενικούς λογιστικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται
τους ειδικούς λογιστικούς κανόνες για τη δάσωση, την αναδάσωση, την αποψίλωση και τη διαχείριση των δασών, τις αλλαγές στις δεξαμενές συγκομιδής προϊόντων ξύλου, διαχείριση καλλιεργειών, διαχείριση βοσκότοπων, αποκατάσταση της φυτοκάλυψης, και αποστράγγιση των υγροτόπων και επανύγρανση.
την υποχρέωση λογιστικής αναφοράς για τα κράτη μέλη όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από πηγές και απορροφήσεις από καταβόθρες, που σχετίζονται με γεωργικές και δασοκομικές δραστηριότητες στον τομέα και εθελοντική λογιστική αναφορά για επαναφύτευση και την αποστράγγιση των υγροτόπων και επανύγρανση.
τους ειδικούς κανόνες για τη λογιστική αναφορά για τις φυσικές διαταραχές.

Πηγή: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου