30 Δεκ 2012

Τα διατροφικά οφέλη της γλυκοπατάτας.


Οι γλυκοπατάτες δεν είναι μόνο μια οικονομική, νόστιμη και εύκολα διαθέσιμη τροφή, αλλά και με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όσο οι κοινές πατάτες, οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που
μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτένιων και βιταμινών, αλλά και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών. Δείτε τα οφέλη τους για την υγεία μας, πιο αναλυτικά…

1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη μείωση του χημικού ομοκυστεΐνη στο σώμα μας. Η ομοκυστεΐνη έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών προσβολών.

2. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την προφύλαξη από το κρύο και τους ιούς της γρίπης, λίγοι ίσως ξέρετε ότι αυτή η σημαντική βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο.

3. Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία. Ούσα βιταμίνη και ορμόνη, η βιταμίνη D δημιουργείται κατά κύριο λόγο στο σώμα μας από την επαρκή ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και στο πόσο δραστήριοι είμαστε, βοηθά στην οικοδόμηση υγιών οστών, στην καρδιά, στα νεύρα, στο δέρμα και στα δόντια και υποστηρίζει το θυρεοειδή αδένα.


4. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σίδηρο που είναι σημαντικός για να νιώθουμε ενέργεια και για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, την αντοχή στο στρες, τη σωστή ανοσοποιητική λειτουργία και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

5. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιείς αρτηρίες, αίμα, οστά, καρδιά, μυς και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων έχουν έλλειψη αυτού του μετάλλου.

6. Είναι καλή πηγή καλίου, ενός από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ρύθμιση των καρδιακών παλμών και των νευρικών σημάτων. Όπως και οι άλλοι ηλεκτρολύτες, το κάλιο εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων, τη μείωση του οιδήματος και την προστασία και τον έλεγχο της δραστηριότητας των νεφρών.

7. Οι γλυκοπατάτες έχουν φυσικά γλυκιά γεύση, αλλά τα φυσικά σάκχαρά τους σιγά-σιγά απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σε μια ισορροπημένη και σταθερή πηγή ενέργειας, χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, που συνδέεται με την κόπωση και την αύξηση του σωματικού βάρους.


8. Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά του καρκίνου και της γήρανσης.

Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε πάνω από 124.000 άτομα, έδειξαν 32% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά, ποικιλία τροφών, πλούσιων σε καροτενοειδή. Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία σε αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα, είχαν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

9. Είναι… ευέλικτες στο μαγείρεμα. Δοκιμάστε τες ψητές, πουρέ, στον ατμό ή στη σχάρα. Μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά ή να τις ψήσετε στην σχάρα και να τις βάλετε σε σαλάτες.


Πηγή:http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου