29 Δεκ 2012

Το ξέρατε ότι παχαίνουν;


Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά όταν η ζυγαριά κολλάει;

Τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα του γυμναστηρίου, κάνετε δίαιτες την μισή σας ζωή, αλλά το βάρος σας εξακολουθεί να απέχει κατά πολύ από τα επιθυμητά επίπεδα. Πριν καταλήξετε σε μάγισσες και χαρτορίχτρες για να σας εξηγήσουν τι έγκλημα κάνατε στην προηγούμενη ζωή σας
και το πληρώνετε με αυτόν τον τρόπο ή πριν αρχίσετε να κατηγορείτε την μαμά σας για τα γονίδια που σας κληρονόμησε, ρίξτε μια ματιά στις δέκα συνήθειες που δεν είχατε υποψιαστεί ότι σας παχαίνουν και αλλάξτε τις, για να δείτε την ζυγαριά να κατεβαίνει.

Πίνετε χυμούς του εμπορίου

Μπορεί να θεωρούνται (και να διαφημίζονται ως) πηγή βιταμινών, στην πραγματικότητα όμως στην αναλογία βιταμινών – θερμίδων που σας παρέχουν νικητές αναδεικνύονται οι δεύτερες. Ακόμη και όταν δεν περιέχουν ζάχαρη ή συντηρητικά, οι χυμοί φορτώνουν το σώμα σας με καμουφλαρισμένους υδατάνθρακες, για μεγάλο ποσοστό των οποίων ευθύνεται η επεξεργασμένη φρουκτόζη. Αυτή η τελευταία, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αποθηκευτεί στα μυϊκά κύτταρα, μετατρέπεται ταχύτατα σε λίπος. Συμπέρασμα; Αν διψάτε πιείτε νερό ή πράσινο τσάι, αν χρειάζεστε βιταμίνες στύψτε μόνοι σας φυσικό χυμό από φρέσκα φρούτα. Αν είστε στο γραφείο και δεν έχετε μαζί σας φρέσκα φρούτα, πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών –θα σας δώσει τις βιταμίνες που χρειάζεστε, χωρίς τις θερμίδες του χυμού.

Πίνετε συστηματικά αλκοόλ

Αν βιαστήκατε να απαντήσετε πως παραγγέλνετε αυστηρά και μόνο τζιν-τόνικ, για να αποφύγετε τις θερμίδες με τις οποίες γνωρίζετε ότι σας φορτώνουν τα υπόλοιπα ποτά, το πιθανότερο είναι πως δεν υπολογίζετε τους ξηρούς καρπούς, τα πατατάκια ή το finger food που καταναλώνετε μαζί με το ποτό σας. Το άθροισμα θερμίδων μιας βραδιάς στο μπαρ μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις χίλιες, ή το μισό κιλό λίπους αν παρασυρθείτε σε ένα-δυο κομματάκια πίτσα «μια που βγήκατε». Προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ που καταναλώνετε σε ένα-δυο ποτά κάθε φορά που βγαίνετε, αν δεν θέλετε να σαμποτάρετε τις προσπάθειες όλης της υπόλοιπης εβδομάδας.

Τρώτε συχνά έξω

Μπορεί να αποφεύγετε τα fast food και να επιλέγετε ποιοτικά εστιατόρια που προσέχουν τα υλικά τους για τις εξόδους σας, και πολύ καλά κάνετε. Αν, όμως, βγαίνετε για φαγητό περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι σαμποτάρετε την δίαιτά σας. Όχι απαραίτητα γιατί το φαγητό του εστιατορίου περιέχει περισσότερες θερμίδες από εκείνο που θα μαγειρεύατε σπίτι σας –αν και τις περισσότερες φορές ισχύει και αυτό– αλλά κυρίως γιατί αποκλείεται να φάτε μόνο ένα κυρίως πιάτο και μια μικρή σαλάτα, όπως θα κάνατε στο σπίτι.

Τα ορεκτικά, τα συνοδευτικά και η τεράστια ποικιλία του μενού θα σας παρασύρει να παραγγείλετε –και να δοκιμάσετε– λίγα παραπάνω απ’ όσα χρειάζεστε για να χορτάσετε. Επιπλέον, οι μερίδες είναι πολύ μεγαλύτερες, η γεύση, αν όχι καλύτερη, σίγουρα λιγότερο συνηθισμένη και η εικόνα των συνδαιτυμόνων σας που τρώνε ένας ακόμη λόγος για να μην αφήσετε –ακόμα– κάτω τα μαχαιροπίρουνα.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ή μπορεί να κοιμάστε αρκετά, αλλά να κουράζεστε υπερβολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τόσο η έλλειψη ύπνου, όσο και το αυξημένο στρες σε συνδυασμό με την υπερβολική σωματική ή πνευματική κούραση κάνουν διπλό κακό στη σιλουέτα σας. Από τη μία, δημιουργούν αυξημένο αίσθημα πείνας, και από την άλλη στέλνουν μήνυμα στον οργανισμό σας να αποθηκεύσει λίπος, θεωρώντας πως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι αυτό, χωρίς να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως τρώτε γρήγορα και αγχωμένα φαγητό που παραγγείλατε απ’ έξω –με ιδιαίτερη προτίμηση στις υπερβολικά αλατισμένες επιλογές του fast food, που σας κάνουν να αισθάνεστε προσωρινά καλύτερα, καθώς έχουν επίδραση παρόμοια με εκείνη της σοκολάτας στον οργανισμό σας.

Υπερβάλλετε με τις πρωτεΐνες

Κλασικό ανδρικό λάθος, στο οποίο υποπέφτουν και αρκετές γυναίκες. Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ή σε extreme περιπτώσεις τα αποκλείετε εντελώς από τη διατροφή σας, και φορτώνετε τον οργανισμό σας με υπερβολικά πολλές πρωτεΐνες, θεωρώντας πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, χωρίς να σας παχαίνουν. Αυτό που δεν συνυπολογίζετε, όμως, είναι ότι πολλά πλούσια σε πρωτεΐνες φαγητά –όπως η αγαπημένη σας μπριζόλα– περιέχουν επίσης σε μεγάλο ποσοστό κορεσμένα λιπαρά, καθώς και θερμίδες. Η λύση είναι εκείνη που οι διαιτολόγοι έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν: ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χωρίς στερήσεις και χωρίς υπερβολές.

Κάνετε συχνά αυστηρές δίαιτες

Για να δείτε μόνιμα αποτελέσματα στη σιλουέτα σας, η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να είναι τρόπος ζωής, και όχι κάτι που κάνετε για δυο μήνες μέχρι να δείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν, είναι ότι «ισορροπημένη διατροφή» δεν σημαίνει «φρούτα και λαχανικά, με λίγο κοτόπουλο πού και πού». Κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν κατάφερε να στερηθεί τα παγωτά και τις τηγανιτές πατάτες για ένα εξάμηνο –πόσο μάλλον για μια ολόκληρη ζωή. Προκειμένου να μην σαμποτάρετε τη δίαιτά σας, πρέπει να εντάξετε σε αυτήν ένα 10% απολαυστικά ανθυγιεινών γευμάτων.

Αν, για παράδειγμα, ακολουθείτε μια δίαιτα με έξι γεύματα την ημέρα, οπότε τρώτε 42 γεύματα την εβδομάδα, τα τέσσερα από αυτά μπορούν να είναι «κακά» γεύματα: δυο μπάλες παγωτό, δυο κομμάτια πίτσα, ένα burger, μια μερίδα τηγανιτές πατάτες. Αν δεν υπερβάλλετε, και δεν ξεφεύγετε από το όριο του 10%, διασφαλίζετε όχι μόνο πως δεν θα παχύνετε αλλά και πως δεν θα πέσετε με τα μούτρα σε μια γαβάθα παγωτό μετά από τρεις εβδομάδες εξαντλητικής δίαιτας με μαρουλόφυλλα, θυμίζοντας στον οργανισμό σας να αποθηκεύσει λίπος τώρα που το βρήκε, γιατί «ποιος ξέρει πότε θα ξαναφάει ο τρελός».

Μένετε με τους γονείς σας

Η κρίση είναι παντού γύρω μας, το ταμείο είναι μείον, και/ή το επίδομα ανεργίας δεν φτάνει για το ενοίκιο. Αν τελευταία φλερτάρετε με την ιδέα να επιστρέψετε στο πατρικό σας, ξανασκεφτείτε το. Δεν είναι μόνο τα υπέροχα σουτζουκάκια της μαμάς σας που θα σας παχύνουν. Είναι και το μονίμως γεμάτο ψυγείο, που θα ανοίγετε κάθε φορά που περνάτε από την κουζίνα, και όλες οι λιχουδιές που θα αγοράζουν «τώρα που είναι σπίτι το παιδί», και η επιμονή να φάτε δύο τεράστιες μερίδες δυο φορές τη μέρα, αλλιώς θα θεωρήσουν πως δεν σας αρέσει το φαγητό. Επίσης, το γεγονός πως βαριέστε να μαγειρέψετε όταν επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά συμβάλλει στο να φάτε ένα γιαούρτι ή δύο μαρουλόφυλλα και να πέσετε για ύπνο. Το αχνιστό φαγητό με όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω του να τσουγκρίζει κρασιά, πάλι, όχι.

Δεν τρώτε πρωινό

Ο λόγος για τον οποίο οι διαιτολόγοι τονίζουν και ξανατονίζουν το πρωινό ως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, δεν είναι ούτε ότι θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για την ημέρα, ούτε ότι θα σας χορτάσει τόσο ώστε να φάτε λιγότερο το μεσημέρι ή το βράδυ. Ούτως ή άλλως, σε πολλούς ανθρώπους το πρωινό έχει την αντίθετη επίδραση, να πεινούν νωρίτερα το μεσημέρι. Εδώ κρύβεται ο πραγματικά σπουδαίος ρόλος του, που δεν είναι άλλος από το ότι ξυπνάει τον μεταβολισμό σας, ο οποίος κοιμάται το βράδυ όταν κοιμάστε κι εσείς. Αν δεν φάτε τίποτα το πρωί που θα ξυπνήσετε, ο μεταβολισμός σας θα δουλέψει πολύ αργότερα μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικός. Γεγονός που μεταφράζεται ως αποθήκευση λίπους στο σώμα σας.

Πηγαίνετε παντού με το αυτοκίνητο

Ακόμη και αν δεν παραλείπετε τις επισκέψεις σας στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα, αν όλες τις υπόλοιπες ώρες κάθεστε –είτε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, είτε πίσω από το τιμόνι, είτε στο σκαμπό του μπαρ– παχαίνετε. Οι πεντακόσιες θερμίδες που θα κάψετε σε μια ώρα στον διάδρομο δεν αρκούν για να σας κρατήσουν σε φόρμα αν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα δεν κινείστε καθόλου. Εντάξτε στο ημερήσιο πρόγραμμά σας λίγη φυσική δραστηριότητα –ακόμη και αν αυτή περιορίζεται στο να παρκάρετε δυο τετράγωνα μακριά και να περπατήσετε μέχρι το γραφείο, ή να χορέψετε για λίγο τα βράδια που θα βγείτε– και θα δείτε αμέσως διαφορά.

Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου