31 Δεκ 2012

Οι 10 τροφές που μπορεί να μας αρρωστήσουν πιο εύκολα.


Μάθετε ποιες τροφές είναι πιο επικίνδυνες για την πρόκληση δηλητηριάσεων και τη δημιουργία διαταραχών στην υγεία του καταναλωτή, σύμφωνα με τις εκθέσεις υγειονομικών φορέων.
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ανεπιθύμητη και δυνητικά
απειλητική για τη ζωή εμπειρία. Αλλά κάποιες φορές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση, εν μέρει επειδή τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σχετικά σπάνια.

Το να μάθουμε ποια τρόφιμα είναι δυνητικά επικίνδυνα μπορεί να βοηθήσει.

Υγειονομικοί φορείς, έχουν δημοσιεύσει λίστες των τροφίμων που έχουν συνδεθεί με κρούσματα δηλητηρίασης από το 1990 και περιλαμβάνουν θαλασσινά, γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα, αλλά όχι κρέας.

Να είστε ενήμεροι για τον κίνδυνο, αλλά μην απορρίπτετε εντελώς αυτά τα είδη τροφίμων από το τραπέζι σας. Βρίσκονται παντού και είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, λένε οι ειδικοί. Αρκεί να ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε.

Φυλλώδη λαχανικά

Mπορεί το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, η ρόκα και τα σέσκουλα, να είναι τα αγαπημένα σας λαχανικά για σαλάτα, αλλά έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις ασθένειας από αυτά.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να μολυνθούν από λιπάσματα, βρώμικο νερό, ή από άπλυτα χέρια, πριν ακόμη τα αγοράσετε.

Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε, πλένετε καλά τα λαχανικά και αποτρέψτε τη μόλυνση από άλλες τροφές που θα βρεθούν κοντά τους, όπως τα κρέατα, πλένοντας καλά τα χέρια σας και χρησιμοποιώντας διαφορετικές σανίδες κοπής.

Αυγά


Αυτή η αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων, έχει συνδεθεί (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA) με 352 κρούσματα δηλητηριάσεων από το 1990, τις περισσότερες φορές εξαιτίας του βακτηρίου Salmonella.

Τα βακτήρια μπορούν να κρύβονται μέσα στο αυγό και γι’ αυτό, το «κλειδί» είναι το σωστό μαγείρεμα (το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια). Αποφεύγετε να τρώτε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά, όπως η ζύμη για μπισκότα.

Επιπλέον, οι τροφές στην ωμή τους κατάσταση, όπως τα αυγά, μπορεί να έχουν κι άλλες μολύνσεις.

Τόνος

Αυτό το είδος ψαριού μπορεί να έχει μολυνθεί από σκομπροτοξίνη, η οποία προκαλεί εξάψεις, πονοκεφάλους και κράμπες.

Αποθηκεύεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία μετά την αλίευσή του και όταν είναι φρέσκο, μπορεί να απελευθερώσει αυτή την τοξίνη, η οποία δεν μπορεί να καταστραφεί με το μαγείρεμα (και δεν έχει σχέση με τη ρύπανση με υδράργυρο ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον τόνο και άλλα ψάρια).

Ο τόνος έχει συνδεθεί με 268 κρούσματα δηλητηρίασης από σκομπροτοξίνη από το 1990.

Στρείδια


Πριν μετατραπούν σε ένα ακριβό έδεσμα, τα στρείδια παραμονεύουν στον πυθμένα της θάλασσας, κάνοντας αυτό που μπορούν καλύτερα: να φιλτράρουν τροφή. Και αν το νερό που φιλτράρουν είναι μολυσμένο, μολύνονται και τα ίδια τα στρείδια (ή μπορεί να έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια του ψαρέματος).

Αν σερβίρονται ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα, μπορεί να περιέχουν μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και διάρροια.

Πατάτες

Μια φρεσκοκαθαρισμένη πατάτα σωστά μαγειρεμένη, είναι απίθανο να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά προσέξτε την πατατοσαλάτα, καθώς μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από άλλες τροφές. Στις πατάτες που σχετίζονται με κρούσματα της ασθένειας, έχουν εντοπιστεί μικρόβια όπως η Listeria, Shigella, E. coli και Salmonella.

Τυρί


Αν και στα εστιατόρια μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι δηλητηριάσεων, τα περισσότερα άτομα που αρρωσταίνουν από τυρί, το παθαίνουν στο σπίτι. Το τυρί μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή λιστέρια, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποβολές, γι 'αυτό και οι γιατροί προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά, όπως η φέτα, το brie, το camembert, το ροκφόρ κ.ά.

Παγωτό

Μπορεί να είναι η αγαπημένη σας λιχουδιά, αλλά το παγωτό έχει συνδεθεί με 75 μαζικές δηλητηριάσεις και 2.594 αναφερθέντα περιστατικά από βακτήρια, όπως η Salmonella και ο Staphylococcus.

Τα περισσότερα περιστατικά εκδηλώθηκαν το 1994, όταν μια παρτίδα παστεριωμένου προμίγματος παγωτού μεταφέρθηκε σε ένα μολυσμένο με Salmonella φορτηγό στις ΗΠΑ και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για παγωτό χωρίς να παστεριωθεί εκ νέου.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν επίσης συνδεθεί με κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Για να καθαρίσετε τυχόν μολυσμένες τροφές, καθώς τις φέρνετε στο σπίτι σας, πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία τους. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό λίγο πριν από το φαγητό, το κόψιμο ή το μαγείρεμα, ακόμη και αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε. Κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε ωμά, χωριστά από άλλα τρόφιμα.

Φύτρες φασολιών


Αν και οι φύτρες φασολιών είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, είναι επίσης ευάλωτες σε βακτηριδιακή μόλυνση.

Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των νεαρών βλαστών, μπορεί να μολυνθούν εύκολα και το νερό και οι θερμές συνθήκες καλλιέργειάς τους που ενθαρρύνουν την αυξανόμενη βλάστηση, μπορεί να ενισχύσουν επίσης την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Οργανισμοί υγείας συνιστούν σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών φυτρών.

Μούρα

Μια άλλη κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης είναι τα μούρα, οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα.

Έχουν βρεθεί μολυσμένες με ηπατίτιδα Α κατεψυγμένες φράουλες και άλλα φρούτα με ένα μικρόβιο που ονομάζεται Cyclospora και προκαλεί σοβαρή διάρροια, αφυδάτωση και κράμπες.


Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου