28 Δεκ 2012

Τα 500.000 στρέμματα φτάνουν τα χωράφια της Εκκλησίας – ενδιαφέρον από παραγωγούς.


Τα 500.000 στρέμματα φτάνουν οι εκτάσεις που μπορεί να διαθέσει προς καλλιέργεια η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε όσους ενδιαφέρονται να παράξουν αγροτικά προϊόντα και να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια με τα
οποία θα παραχωρηθεί η γη στους ενδιαφερόμενους, ωστόσο οι παραγωγοί ήδη αρχίζουν να ρωτούν σχετικά και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Με βάση πάντως δηλώσεις του υπουργού, Αθαν. Τσαυτάρη εκτάσεις μπορεί να παραχωρηθούν και σε κτηνοτρόφους, με σκοπό να αξιοποιηθούν ως βοσκότοποι, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, είναι να καθοριστούν ποιά ακριβώς χωράφια θα παραχωρηθούν, για πόσα χρόνια και το πιο βασικό, με ποιά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση παράδειγμα προς… αποφυγή πρέπει να αποτελέσει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα διάθεσης αγροτικής γης από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που στην αρχή –με βάση σχετικές δηλώσεις Σκανδαλίδη- προσέγγιζε και το 1 εκατ. στρέμματα.

Στην αρχή του προγράμματος το paseges.gr είχε επισημάνει τα «τρωτά» του σημεία , κάτι που αποδείχθηκε με το περασμα του χρόνου, αφού οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν γη με συμβολικό τότε αντίτιμο –είτε επρόκειτο για αγρότες, είτε όχι- βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν κατάλαβαν ότι τα περισσότερα διατιθέμενα χωράφια, ήταν χαμηλής ποιότητας, άγονα, πετρώδη και γενικά χωρίς δυνατότητα αξιοποίησης για παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα, όσοι κληθούν να το υλοποιήσουν πρέπει να λάβουν υπόψη ότι με 2-3 στρέμματα γης δεν γίνεται κανείς αγρότης, παρά μόνο αποκτά ένα αγρόκτημα που μπορεί να καλλιεργήσει προϊόντα, καθαρά για οικογενειακή κατανάλωση, πόσο μάλλον τη δεδομένη περίοδο, οπότε οι συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής αυξάνουν με γρήγορο ρυθμό, μη αφήνοντας περιθώρια κέρδους στους παραγωγούς.


Αλέξανδρος Μπίκας


Πηγή:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου