27 Δεκ 2012

Επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια το σύστημα αντικειμενικών αξιών.


Επιβαρύνσεις σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων και δη αγροτεμαχίων αναμένεται να φέρει η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για όλη την επικράτεια που προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης.



Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα όλες οι
περιοχές –ακόμα και αυτές όπου μέχρι σήμερα δεν εντάσσονταν, όπως οι εκτός σχεδίου οικισμοί και τα αγροτεμάχια. Στη δεύτερη θα ακολουθήσουν οι αναπροσαρμογές των αξιών που σε αρκετές περιπτώσεις θα φέρουν μεγάλες αυξήσεις.

Έτσι, φορολογούμενος που κατέχει αγροτεμάχιο έκτασης 20 στρεμμάτων, η αξία του οποίου εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού είναι 20.000 ευρώ, με την ένταξη στο σύστημα, η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι τουλάχιστον 50 ευρώ και η νέα τιμή θα προσδιοριστεί στις 100.000 ευρώ περίπου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης δεν φορολογούνταν για το αγροτεμάχιο, η ένταξή του όμως στο σύστημα θα επιφέρει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 100 ευρώ.

Η επιβάρυνση αυτή αυξάνεται γεωμετρικά αν ταυτόχρονα κατέχει και άλλο ακίνητο.

Αν, για παράδειγμα, έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η συνολική επιβάρυνση από το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων θα φτάσει τα 450 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα θα ήταν μηδενική με το αφορολόγητο για τον ΦΑΠ να προσδιορίζεται στις 200.000 ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν έχουν διευκρινίσει μέχρι στιγμής εάν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση για τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια και, ειδικότερα, αυτά που κατέχουν επαγγελματίες αγρότες.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μαυραγάνης, δεν απέκλεισε και αύξηση των αντικειμενικών τιμών εντός του 2013 αν και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοιο στόχο», προσθέτοντας πως «για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».



Πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου