31 Δεκ 2012

Παράταση έδωσε το ΥπΑΑΤ για την εγγραφή στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων.


Παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην προθεσμία για την εγγραφή των επιχειρήσεων στο Μητρώο του Ν. 3955/2011 (Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών). Να θυμίσουμε ότι η προθεσμία κανονικά έληγε στις 31/12/2012. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η παράταση δίνεται λόγω αλλαγών του νομοθετικού
πλαισίου στους προσεχείς μήνες, οι οποίες θα αποτυπωθούν και θα αναμορφώσουν την ψηφιακή αυτή υπηρεσία. Μετά την ολοκλήρωσή τους θα αναρτηθεί πλήρης ενημέρωση για τις προαναφερόμενες αλλαγές και τη συνέχιση των εγγραφών με βάση τις νέες απαιτήσεις.

Πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ για το Μητρώο:
Η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών απορρέει από το νόμο 3955/20-4-2011 (ΦΕΚ Α' 89). Κύριος σκοπός του είναι η εμπέδωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των σχετικών με τα αγροτικά προϊόντα συναλλαγών, γεγονός που εναρμονίζεται απόλυτα με την γενική - εθνική και κοινοτική - τάση για την διαφάνεια, την πιστοποίηση και την αξιολόγηση των εμπλεκομένων στη διακίνηση προϊόντων του αγροτικού τομέα.

Ο στόχος επιδιώκεται να επιτευχθεί με:
-τη θέσπιση σαφών προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, προκειμένου να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο,
-την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Νόμο ή/και ενεργούν πράξεις Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο.

Η θεσμοθέτηση του εν λόγω Μητρώου, το οποίο καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να αποτελεί απλή και λειτουργική ηλεκτρονική βάση δεδομένων και πληροφοριών, εξυπηρετεί σημαντικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και ιδιαίτερα:
-τη μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις εμπορικές συναλλαγές αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών
-την ενίσχυση της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και την διασφάλιση των χρηστών συναλλακτικών ηθών,
-τη μέγιστη δυνατή πιστοποίηση της οικονομικής αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών,
-την προστασία των Ελλήνων αγροτών, κατά την εμπορική διακίνηση των προϊόντων τους
-τη στατιστική τεκμηρίωση της εν γένει εμπορικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και του αγροτικού κόσμου.

Στο Μητρώο έχουν υποχρέωση εγγραφής όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, εφόσον:
-αγοράζουν ή μεσολαβούν στην αγορά των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από το πρώτο στάδιο επεξεργασίας και μεταποίησης αυτών, τα οποία παράγονται στην Ελληνική Επικράτεια.
-προμηθεύουν τον Έλληνα παραγωγό με προϊόντα κάθε μορφής, είτε παραγόμενα στην Ελληνική Επικράτεια είτε εισαγόμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία και για τους σκοπούς της παραγωγής των προϊόντων πρωτογενούς φυτικής και ζωικής γεωργικής παραγωγής (εφόδια ή εισροές).

Το Μητρώο είναι δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα σε κάθε αγρότη μέσα από τον διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, με κριτήριο αναζήτησης την περιφερειακή ενότητα (Νομό) στην οποία βρίσκεται η έδρα δραστηριότητας του εμπόρου, θα είναι προσβάσιμα το Α.Φ.Μ., το όνομα/επωνυμία/διακριτικός τίτλος, το τηλέφωνο και οι Κ.Α.Δ. (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) που έχουν δηλωθεί.

Σημειώνεται ότι:
Η τυχόν εγγραφή σας στα Κλαδικά Μητρώα, που αναφέρονται στο άρθρο 7 το Νόμου 3955/20-4-2011 (ΦΕΚ Α' 89) δεν αναιρεί την υποχρέωση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών. Εάν έχετε εγγραφεί σε Κλαδικό Μητρώο θα το καταχωρίσετε στο ειδικό πεδίο της αίτησης εγγραφής σας στο Ενιαίο Μητρώο Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών.
Η αίτηση εγγραφής στο Ενιαίο Μητρώο Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών αποτελεί ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση και δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών εκτός από την βεβαίωση εγγραφής σας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την οποία θα εισάγετε στο σύστημα σε μορφή pdf .



Πηγή:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου