28 Δεκ 2012

Ένα ποτήρι κρασί μετά το φαγητό.


Ένα ποτήρι κρασί μετά το φαγητό βοηθά στη πέψη. Ο συνδυασμός του σωστού κρασιού με το γεύμα είναι ολόκληρη επιστήμη. Εκτός από τη γεύση, όμως, μήπως ωφελεί και την πέψη; Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών μελετών, άλλες εκ των οποίων έδειξαν πως τα οινοπνευματώδη ποτά επιταχύνουν την κένωση της τροφής από το στομάχι και διεγείρουν την παραγωγή πεπτικών οξέων και άλλες ότι ασκούν μικρή δράση.

Τη διαφορά αυτή εξήγησε προσφάτως γερμανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Gut»: τα ποτά που είναι προϊόν ζύμωσης (κρασί, σέρι, μπίρα) διευκολύνουν την
πέψη, αλλά αυτό δεν το κάνουν όσα είναι προϊόντα ζύμωσης και εν συνεχεία απόσταξης (λ.χ. ρούμι, κονιάκ, ουίσκι).

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «τα συστατικά των οινοπνευματωδών ποτών που διεγείρουν την εκροή γαστρικών οξέων... πιθανότατα παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και αφαιρούνται κατά την απόσταξη», έγραψαν οι ερευνητές.

Άλλες μελέτες εξήγησαν γιατί ταιριάζει τόσο καλά το κόκκινο κρασί με το κόκκινο κρέας. Ως φαίνεται, οι πρωτεΐνες του κρέατος απαλύνουν την πικρή γεύση που έχουν οι τανίνες του κρασιού (είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες).

Επιπλέον, το κόκκινο κρασί εξουδετερώνει ορισμένες επιβλαβείς ουσίες (λέγονται μαλοναλδεΰδες) οι οποίες παράγονται όταν ο οργανισμός πέπτει το κρέας. Μία μελέτη του 2008 έδειξε πως μετά την κατανάλωση σκέτου κόκκινου κρέατος αυξάνονται τα επίπεδα αυτής της ουσίας στο αίμα, αλλά όταν το κρέας συνοδεύεται από ένα ποτήρι καμπερνέ σοβινιόν ή σιράζ «αποτρέπεται εντελώς η αύξησή τους».


Πηγή:madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου